Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρεκόρ για τις τραπεζικές καταθέσεις

Ρεκόρ για τις τραπεζικές καταθέσεις

Με ιστορικό υψηλό στην εποχή των capital controls έκλεισε το 2017 για την καταθετική βάση των τραπεζών, η οποία για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015 έσπασε το φράγμα των 125 δισ. ευρώ, με την άνοδο του Δεκεμβρίου.

Με ιστορικό υψηλό στην εποχή των capital controls έκλεισε το 2017 για την καταθετική βάση των τραπεζών, η οποία για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015 έσπασε το φράγμα των 125 δισ. ευρώ, με την άνοδο του Δεκεμβρίου.

Η αύξηση του τελευταίου μήνα του χρόνου, προήλθε στο μεγαλύτερο βαθμό από κοινοτικές επιδοτήσεις, περί τα 1,2 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκαν σε αγρότες, ενώ στην άνοδο των μεγεθών συνέβαλαν επίσης το κοινωνικό μέρισμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που υπολογίζεται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον όγδοο συνεχή μήνα ανόδου των υπολοίπων εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν καθαρές εισροές 7,35 δισ. ευρώ, καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βελτίωσε το κλίμα στην οικονομία και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Το ποσό αυτό μάλιστα προήλθε κατά κύριο λόγο από φυσικά πρόσωπα, τα οποία αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά 4,77 δισ. ευρώ το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2017.

Η αντίστοιχη άνοδος για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην αύξηση των υπολοίπων το 2017, σημαντική συμβολή είχε ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, και ένα μέρος προήλθε από την επιστροφή αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στο σύστημα.

Η βελτίωση των μεγεθών, επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από τον ακριβό έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος πλέον κινείται σε επίπεδα κάτω από τα 20 δις. ευρώ.

Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 της προσαρμογής που έχει γίνει είναι αποτέλεσμα της ανόδου των καταθετικών υπολοίπων.

Οι προβλέψεις για το 2018

Οι επικεφαλής ρευστότητας των συστημικών ομίλων, εκτιμούν ότι σε ένα βασικό σενάριο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξηθούν εφέτος κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ.

Προσδοκούν δε ότι με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα κλείσει σταθεροποιητικά, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές που λόγω της αβεβαιότητας ξεκίνησαν …στραβά.

Ο στόχος τους είναι να υπάρξει μία ώθηση στα μεγέθη στο δεύτερο μισό της χρονιάς, από την επιτάχυνση της οικονομίας και τη στήριξη μέσω των τουριστικών εσόδων.

Η μόνη εστία κινδύνου που εντοπίζουν οι τραπεζίτες είναι τα stress tests που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, «υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν ανυπόστατες φήμες για το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ασκήσεων».

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να σημειωθούν ξανά εκροές υψηλότερες του συνηθισμένου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεταφορές καταθέσεων από τις αδύναμες, κατά τη φημολογία που θα αναπτυχθεί, τράπεζες, προς τις ισχυρότερες.

Ωστόσο, με την υπάρχουσα δομή του συστήματος, μετά τη συγκέντρωση του κλάδου, το πρόβλημα ενός ομίλου, σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα και στους υπόλοιπους. «Όλοι πάμε πακέτο» εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης.

Αγαμέμνων Μάρκου

in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024