Στο συμπέρασμα ότι το εκρηκτικό γιλέκο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού εν ζωή τρομοκράτη των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ήταν ελαττωματικό κατέληξε το εγκληματολογικό τμήμα της παρισινής αστυνομίας, στοιχείο που έρχεται δύο χρόνια μετά τα χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα στο φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, μετά την επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν και τη Boulevard Voltaire ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ εγκαταλείπει το αυτοκίνητό του στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην πλατεία Albert-Kahn. Λίγα μέτρα πιο πέρα, αγοράζει ένα τηλέφωνο κι έρχεται σε επαφή με δυο συνεργάτες του στο Βέλγιο, οι οποίοι θα έρθουν την επομένη με αυτοκίνητο να τον παραλάβουν. Στην συνέχεια παίρνει το μετρό με κατεύθυνση τα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου και πετάει το γιλέκο αυτοκτονίας σε ένα σκουπιδοτενεκέ.

Η συσκευή εντοπίζεται από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου. Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, από τον μηχανισμό λείπει η μπαταρία και το κουμπί για την ενεργοποίησή του. Αλλά ακόμη με αυτά τα δυο στοιχεία, το γιλέκο φαίνεται ότι δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, εξαιτίας ενός κατεστραμμένου καλωδίου κι ενός σπασμένου τμήματος του πυροκροτητή, όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος άλυτα. Μήπως ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ επιχείρησε να ενεργοποιήσει το γιλέκο του προτού συνειδητοποιήσει ότι ήταν ελαττωματικό; Γιατί τελικά ο ίδιος δεν σκοτώθηκε όπως οι υπόλοιποι εννέα δράστες της επίθεσης; Μήπως έκανε πίσω την τελευταία στιγμή; Και εν τέλει ποιος ήταν ο στόχος του 26χρονου τρομοκράτη;

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε κοντινό του πρόσωπο, ήθελε να σκοτωθεί ως μάρτυρας στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ίσως να μην δοθούν ποτέ, καθώς ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που βρίσκεται στις φυλακές Fleury- Merogis έξω από το Παρίσι, έχει ασκήσει το δικαίωμα στη σιωπή, χωρίς να έχει πει το παραμικρό στις γαλλικές αρχές.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο