Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός: Ευρωπαίοι ηγέτες vs Τραμπ για το «Πρώτα η Αμερική»

Νταβός: Ευρωπαίοι ηγέτες vs Τραμπ για το «Πρώτα η Αμερική»

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για να υπερασπιστούν το σύστημα των πολυμερών διεθνών σχέσεων πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα στείλει το μήνυμά του «Πρώτα η Αμερική».

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για να υπερασπιστούν το σύστημα των πολυμερών διεθνών σχέσεων πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα στείλει το μήνυμά του «Πρώτα η Αμερική».

Πολιτικοί, επιχειρηματικοί ηγέτες, τραπεζίτες και celebrities θα συναντηθούν στις ελβετικές ‘Αλπεις για την τετραήμερη σύνοδο με θέμα «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Μία δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που συνέβαλε στην πυροδότηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει και τα χρηματιστήρια φθάνουν σε ύψη ρεκόρ. Παρά ταύτα, υπάρχει ένας επίμονος φόβος πολλών από τους συγκεντρωμένους στο Νταβός ότι οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές μπορεί να μην είναι κάτι περισσότερο από έναν αντικατοπτρισμό, εάν μια σειρά φοβερών γεωπολιτικών απειλών -από τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή έως τις κυβερνοεπιθέσεις και τους κανονικούς πολέμους- ενισχυθούν το 2018.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος μετά τον Μπιλ Κλίντον (το 2000) που θα παρακολουθήσει το συνέδριο στο Νταβός, αποτελεί πηγή μεγάλου μέρους αυτής της ανησυχίας μετά το πολυτάραχο πρώτο έτος του στην εξουσία, κατά το οποίο άλλαξε την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει σήμερα με ομιλία του ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, όταν ο Τραμπ αναμένεται να απευθυνθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο, όπου μίλησε πέρσι ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προσφερθείς να καλύψει το κενό παγκόσμιας ηγεσίας που δημιουργούσε η εσωστρέφεια της Ουάσιγκτον.

Ανάμεσα στις ομιλίες του Μόντι και του Τραμπ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, που απουσίαζαν πέρσι από το Νταβός και είναι ενθαρρυμένοι από την ανάκαμψη των οικονομιών τους, θα προσφέρουν ένα εναλλακτικό όραμα σε αυτό των Τραμπ και Σι, για τον οποίον οι Ευρωπαίοι λένε ότι απέτυχε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πριν από ένα έτος για το άνοιγμα της Κίνας σε ξένες επενδύσεις.

Πρωτοστάτης θα είναι ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος σταρ της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος, σε μια μη συμβατική κίνηση, προσκάλεσε πολλούς από τους επιχειρηματικούς ηγέτες που θα παρευρεθούν στο Νταβός στο παλάτι των Βερσαλλιών τη Δευτέρα, για να τους πιέσει να επενδύσουν στη Γαλλία. Όταν θα μιλήσει στο Νταβός, αύριο, ο πρώην τραπεζίτης θα δώσει τη δική του «διάγνωση» για την παγκοσμιοποίηση και θα παρουσιάσει ένα όραμα για την αντιμετώπιση των διευρυνόμενων ανισοτήτων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου του εθνικισμού, όπως λένε σύμβουλοί του.

Τον Μακρόν θα ακολουθήσουν η γερμανίδα καγκελάριος, ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στην πατρίδα της και ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επιστρέφει στο Νταβός ύστερα από 20 χρόνια απουσίας.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένας μαραθώνιος συζητήσεων σε πάνελ, γευμάτων και κοκτέιλ πάρτι, που αφορούν πολύ διαφορετικά θέματα, όπως την τρομοκρατία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ευημερία.

Η φετινή σύνοδος περιλαμβάνει πολλές συνεδριάσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση, ως απάντηση στο κίνημα που ξέσπασε μετά τις κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάνστιν.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024