Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το θέμα των τούρκων στρατιωτικών στη συνάντηση Κοντονή - Ουτσάρ

Το θέμα των τούρκων στρατιωτικών στη συνάντηση Κοντονή – Ουτσάρ

«Φυσικά και τέθηκε το θέμα των τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση». Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε το στίγμα της εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ.

«Φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση». Με τη δήλωση αυτή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε το στίγμα της εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το κρίσιμο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών βρίσκεται όπως όλα δείχνουν στην πλευρά της γείτονος που έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν επίσημο αίτημα για να δικαστούν στην Ελλάδα για πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί σε τουρκικό έδαφος.

Ο υπουργός είπε πως ειναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για διερεύνηση της δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των «8» στην Ελλαδα, κάτι που προφανώς τεθηκε στη συνάντηση. Όπως είπε «είναι δικό τους θέμα τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές αφού οι δυνατότητες ειναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό ποινικό κώδικα».

Συμφωνα με αυτές, οι τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρικές Αρχες.

Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης προκειμένου να μπορεί να υπαχθεί η περιπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κωδικα και να διδεται το δικαίωμα της διωξής τους και στην Ελλάδα (ετεροδικία).

Ο έλληνας υπουργός δικαιοσύνης αποδέχτηκε προσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Κοντονής στις δηλώσεις του ανέφερε πως «φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσεις ο έλληνας πρωθυπουργός».

Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης ο κ. Κοντονής δήλωσε :

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποίας έχει εκδόσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμέμνους. Η απόφαση πηγαινει σε κάτι που το θεωρεί ουσιασιαστικό. Ότι υπό τις παρουσες συνθήκες στην Τουρκία αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Διακαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή, οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιέχομενο αυτής πρεπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά. Δέχθηκα επίσημη προσκληση και την αποδεχθηκα».

Μίνα Μουστάκα

in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024