Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επώδυνες διαπραγματεύσεις: «Φορο-καταιγίδα» χωρίς τέλος

Επώδυνες διαπραγματεύσεις: «Φορο-καταιγίδα» χωρίς τέλος

Φορο-καταιγίδα έρχεται να πλήξει φέτος χιλιάδες έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν για άλλη μια φορά θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Φορο-καταιγίδα έρχεται να πλήξει φέτος χιλιάδες έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν για άλλη μια φορά θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Μπορεί η Ελλάδα στο Eurogroup να εξασφάλισε 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) που θα εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης), πλην όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Τον Απρίλιο θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται:

  • Αφορολόγητο: Τον Μάιο του 2018 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (σ.σ αντί για το 2020) εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα.
  • ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει την προσαρμογή των συντελεστών φόρου του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή στους βεβαιωμένους φόρους σε σχέση με φέτος.
  • ΦΠΑ στα νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιουνίου 2018 (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
  • Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου. Παρά την πρόοδο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκκαθάριση του στοκ και την εξάλειψη των παραγόντων συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2018.
  • Κόκκινα δάνεια: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019. Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.
  • Συντάξεις. Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.
  • ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.
  • Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης:

    in.gr

    Sports in

    «Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

    Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024