Αποφασισμένος να συγκροτήσει νέα τοπική διοίκηση στην Καταλονία παρά τις «απειλές» της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο καθαιρεθείς ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος παραμένει αυτοεξόριστος και το πρωί της Δευτέρας μετέβη στην Κοπεγχάγη.

«Δεν θα υποταχθούμε στον απολυταρχισμό» δήλωσε ο Πουτζδεμόντ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ώρες αφότου η νέα καταλανική Βουλή τον πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η υποψηφιότητα Πουτζδεμόντ ουσιαστικά περιπλέκει περαιτέρω τις εξελίξεις όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την Καταλονία, με δεδομένο ότι ερευνάται από την ισπανική Δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Νωρίτερα, οι ισπανικές εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν την εκ νέου ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει παλαιότερα σε βάρος του Πουτζδεμόντ, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης αναβάλλεται μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής εκτιμά, επίσης, πως η σημερινή μετακίνηση του Πουτζδεμόντ από το Βέλγιο στη Δανία έχει ακριβώς στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευθεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας.

Σημειώνεται πως η Μαδρίτη ήλπιζε πως οι εκλογές που προκήρυξε τον Δεκέμβριο στην Καταλονία θα έβαζαν τέλος στις τάσεις ανεξαρτητοποίησης, όμως αντίθετα η παράταξη του Πουτζδεμόντ και δύο ακόμη αποσχιστικά κόμματα απέσπασαν απόλυτη πλειοψηφία 70 εδρών στην 135μελή Βουλή.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο