Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρίν: Τουλάχιστον 18 άμαχοι νεκροί από το «σφυροκόπημα» της Τουρκίας

Αφρίν: Τουλάχιστον 18 άμαχοι νεκροί από το «σφυροκόπημα» της Τουρκίας

Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Επιπλέον, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε ο Κίνο Γκάμπριελ, εκπρόσωπος τύπου των SDF, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί η συμμαχία. Οι SDF περιλαμβάνουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG, τους οποίους στοχοθετεί η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» μπροστά στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον της επαρχίας Αφρίν, μια επιχείρηση που σύμφωνα με τους ίδιους συνιστά «μια ξεκάθαρη στήριξη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον των δυνάμεών μας και του λαού μας στην Αφρίν» τονίζεται σε δελτίο τύπου των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η διεθνής συνασπισμός, ο σύμμαχός μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, μαζί με τον οποίο δώσαμε αξιέπαινες μάχες για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία γνωρίζει ότι αυτή η τουρκική επέμβαση στοχεύει στο να καταστήσει ανούσια την τελική νίκη» εναντίου του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Επικοινωνία Γκάμπριελ – Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία και τις πιθανές επιπτώσεις, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στον τοπικό άμαχο πληθυσμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μόλις τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες του σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και τον πιθανό αντίκτυπο, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στον τοπικό άμαχο πληθυσμό» επισήμανεε αξιωματούχος του υπουργείου.

Και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η πολιτική διαδικασία για τη Συρία πρέπει τώρα να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Η Βρετανία στηρίζει τις τουρκικές επιχειρήσεις

Θεμιτή ενέργεια με σκοπό την ασφάλιση των συνόρων της χαρακτηρίζει η βρετανική κυβέρνηση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τερέζα Μέι «η Βρετανία παρακολουθεί τα γεγονότα στη Συρία, ακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας», σημειώνοντας πως «η Τουρκία έχει θεμιτό συμφέρον στη διασφάλιση των συνόρων της».

Η εκπρόσωπος της Μέι υπογράμμισε πάντως πως το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Άγκυρα «για να εξευρεθούν τρόποι τερματισμού της όποιας κλιμάκωσης».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφρίν της Συρίας, προσθέτοντας πως «η Τουρκία έχει δίκιο να θέλει να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της. Μοιραζόμαστε το στόχο για μείωση της βίας και για τήρηση της έμφασης στην πιο σημαντική δουλειά: μία πολιτική διαδικασία στη Συρία που θα οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος Άσαντ».

Παράδοση του Αφρίν στη Δαμασκό είχε ζητήσει η Μόσχα

Πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBK εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση». Οι εκπρόσωποι του εν λόγω κόμματος δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Ο Ντίμπο δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, « αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης» . Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε την πρόταση αυτή

Νωρίτερα το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) μετέδωσε ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024