Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεντένο: Από την Αθήνα εξαρτάται εάν θα υπάρξει προληπτική γραμμή

Σεντένο: Από την Αθήνα εξαρτάται εάν θα υπάρξει προληπτική γραμμή

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δήλωσε ο Μ.Σεντένο, προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα προεδρεύσει. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». Θετικά λόγια από Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Αλτμάιερ.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δήλωσε ο Μ.Σεντένο, προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα προεδρεύσει. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές», απάντηση που είχε δώσει στην ίδια ερώτηση και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Θετικά λόγια από Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και γερμανό υπουργό Οικονομικών, Π.Αλτμάιερ. Ωστόσο αν και ο Σεντένο και η Κομισιόν προσπαθούν να ανοίξουν σιγά σιγά το θέμα της επόμενης ημέρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ο πάντα αυστηρός Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π.Καζιμίρ ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα απάντησε ότι «μην με ρωτάτε δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Σεντένο: Μεγάλες προσδοκίες για κλείσιμο της αξιολόγησης

«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Είμαστε στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης, αναμένω αυτό να γίνει σήμερα και να πάρουμε ισχυρές αποφάσεις. Εχουμε μεγάλες προσδοκίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Απόφαση της Αθήνας εάν θα υπάρξει προληπτικη γραμμή στηριξης

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές».

«Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Π.Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο.

Ντομπρόβσκις: Το πρόγραμμα εντός τροχιάς, να επικεντρωθούμε στα επόμενα στάδια

Εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εκταμίευση και μετά θα επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Β.Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Υπενθύμισε ότι η χώρα υπεραπέδωσε τα τελευταία τρία χρόνια στο δημοσιονομικό κομμάτι και στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

«Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Είμαι πεπεισμένος ότι στη βάση της καλής δουλειάς που έγινε θα ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση και θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος που θα σημάνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει σαν κανονικό μέλος της ευρωζώνης και θα σημάνει το τέλος της ελληνικής κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, που θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π.Καζιμίρ ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα απάντησε ότι «μην με ρωτάτε δεν είμαστε ακόμα εκεί». Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο μηχανισμό ανάπτυξης για το θέμα του χρέους και συμπλήρωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να είναι υπομονετικοί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024