Ιάπωνες ερευνητές απομόνωσαν συγκεκριμένους εγκεφαλικούς νευρώνες που επηρεάζουν την επιθυμία του ανθρώπου για υδατάνθρακες, σύμφωνα με στοχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports.

Ομάδα ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Παθολογικών Επιστημών, της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Δρ Γιασουχικο Μινοκοσι, διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρώνων που εμπλέκονται και στην αντίδραση στο κοινωνικό στρες αύξαναν την όρεξη των πειραματόζωων να καταναλώσουν υδατάνθρακες.

Τα τρωκτικά με τους ενεργοποιημένους νευρώνες έφαγαν τριπλάσιες ποσότητες πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στις διατροφικές προτιμήσεις για λιπαρά ή υδατάνθρακες», εξηγεί ο Δρ Μινοκοσι.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει να βρεθούν τρόποι να αναχαιτιστεί η επιθυμία των ανθρώπων για κατανάλωση γλυκισμάτων και γενικότερα ανθυγιεινών τροφών.

Οι άνθρωποι κατά βάση επιλέγουν τις τροφές με τη γεύση αλλά και την θρεπτικότητά τους ως προς τις ανάγκες του σώματος. Αλλά ο ακριβής μηχανισμός που εμπλέκεται στις διατροφικές επιλογές παραμένει εν πολλοίς άγνωστος.

«Πόλλοι άνθρωποι που τρώνε γλυκά όταν είναι αγχωμένοι τείνουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ακατανίκητη επιθυμία τους. Αλλά αν γνώριζαν ότι οι εγκεφαλικοί τους νευρώνες επηρεάζουν αυτή τη συμπεριφορά, τότε δε θα ήταν τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους», λέει ο Δρ Μινοκοσι.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι δεν θα είναι εύκολο να βελτιωθεί η ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά, αφού η καταστολή των επίμαχων νευρώνων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού παίζουν και άλλους σημαντικούς ρόλους.

«Βέβαια θα μπορούσαμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο μόριο στους νευρώνες και να στοχεύσουμε σ’ αυτό ώστε να καταστείλουμε μέρος των δραστηριοτήτων τους και έτσι να περιορίσουμε την ακατάσχετη επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες», εξηγεί.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο