Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το τεστ που έκανε ο Τραμπ με την καμήλα και το ποδήλατο

Το τεστ που έκανε ο Τραμπ με την καμήλα και το ποδήλατο

Ζωγραφίστε ένα ρολόι, ονομάστε μια καμήλα, βρείτε το κοινό στοιχείο μεταξύ
ενός τραίνου και ενός ποδηλάτου: αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που τίθενται στο Montreal Cognitive Assessment (Moca), στο οποίο υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποδείξει τη διανοητική του ικανότητα.

Ζωγραφίστε ένα ρολόι, ονομάστε μια καμήλα, βρείτε το κοινό στοιχείο μεταξύ
ενός
τραίνου και ενός ποδηλάτου: αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που
τίθενται στο Montreal Cognitive Assessment (Moca), στο οποίο υποβλήθηκε ο
Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποδείξει τη διανοητική του
ικανότητα.

Ο Τραμπ κατάφερε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να πάρει 30 στα 30. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να υποβληθεί σε αυτό το τεστ για να σταματήσουν οι εικασίες για τη διανοητική του υγεία.

Το τεστ, το οποίο σχεδίασε ο γιατρός Ζίαντ Νασρεντίν και δημοσιεύθηκε το 2005, χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από νοητικά προβλήματα, κυρίως ελαφρά ή Αλτσχάιμερ. Οποιοδήποτε σκορ πάνω από το 26 στα 30 θεωρείται αποδεκτό.
Το τεστ υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και γλώσσες και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο μίας σελίδας, το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τις γλωσσικές ικανότητες, τον προσανατολισμό, την ικανότητα να εκτελεί απλές μαθηματικές πράξεις. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 λεπτά.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να αντιγράψουν έναν κύβο, να ζωγραφίσουν ένα ρολόι που θα δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα, να αναγνωρίσουν τρία ζώα. Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβουν μια σειρά λέξεων και αριθμών, να κάνουν μια σειρά απλών αφαιρέσεων, όπως 100-7, μετά 93-7 και ούτω καθεξής.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι διαθέτει περιορισμένο λεξιλόγιο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού του, σε όλες τις γλωσσικές δοκιμασίες.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την πλήρη ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη το τεστ, όπως και τον τόπο και την πόλη όπου βρισκόταν.

Η διανοητική και ψυχική υγεία του Τραμπ και το κατά πόσον είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο ασταθή, με παιδιάστικες αντιδράσεις.
Εξάλλου, ειδικός για το Αλτσχάιμερ επεσήμανε ότι αυτή η εξέταση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάσχει κάποιος από μια άλλη εκφυλιστική πάθηση.

Αποκαλύψεις για την υγεία του υπέρβαρου Τραμπ από το γιατρό του

Υπέρβαρος, με υψηλή χοληστερόλη αλλά φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι ο
Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τον γιατρό του Λευκού Οίκου Ρόνι
Τσάκσον ο οποίος προχώρησε αποκαλύψεις για την υγεία του καθώς και για
το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής το οποίο θα ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκσον, α αμερικανός πρόεδρος πέρασε με άνεση μια εξέταση για την αποτίμηση των γνωστικών λειτουργιών του και γενικά – όπως είπε – χαίρει άκρας υγείας. «Ωστόσο, θα ήταν καλό να χάσει από 4 ως 7 κιλά, τρώγοντας πιο υγιεινά και αθλούμενος περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δίαιτα και καθημερινή άσκηση

Ο Τραμπ είναι υπέρβαρος, στα όρια της παχυσαρκίας, καθώς με ύψος 1,90 μ. το σωματικό του βάρος φθάνει τα 108 κιλά. Η αρτηριακή του πίεση ήταν φυσιολογική, αλλά η χοληστερόλη του υψηλή. Ο Τζάκσον είπε ότι θα αυξήσει την ημερήσια δόση του Crestor, ενός σκευάσματος για τη χοληστερόλη, που χορηγεί στον αμερικανό πρόεδρο και ότι θα ζητήσει να δουλέψει στην κουζίνα του Λευκού Οίκου ένας διατροφολόγος ειδικά για τον Τραμπ. Ο γιατρός είπε επίσης ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα καθημερινής άθλησης για τον πρόεδρο.

«Έδειξε περισσότερο ενθουσιασμό για τη δίαιτα μάλλον παρά για την άσκηση, αλλά θα προχωρήσουμε και τα δύο», ανέφερε ο Τζάκσον και πρόσθεσε ότι ίσως στρατολογήσει την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ για να βοηθήσει.

Γενικότερα πάντως για άνθρωπος της ηλικίας του ο Τραμπ έχει «πολλή ενέργεια και αντοχή», τόνισε ο Ρόνι Τζάκσον, ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος δεν κοιμάται πολύ κατά «μέσο όρο»: «4 ή 5 ώρες κάθε βράδυ». Και ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής του Ντόναλντ Τραμπ; «Μάλλον δεν θα φθάσει τα 200», απάντησε γελώντας ο στρατιωτικός γιατρός.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024