Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ με
τους πρέσβεις της Αθήνας και των Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της
ΠΓΔΜ, πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche
Zeitung αναφέρουν ότι ο Μάθιου Νίμιτς σκοπεύει να προτείνει το όνομα
«Νέα Μακεδονία».

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι 78 ετών, έμπειρος διπλωμάτης, ωστόσο στο θέμα της διένεξης για την ονομασία μεταξύ της «ΠΓΔΜ» και της Ελλάδας βρήκε δυσκολίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί ότι κατέβαλε προσπάθειες: Εδώ και 23 χρόνια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να παρακινήσει την Αθήνα και τα Σκόπια στην εξεύρεση μιας λύσης- ανεπιτυχώς όμως. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται στη διένεξη για την ονομασία. Και οι δύο χώρες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες και γι’ αυτό ενεπλάκη τώρα εκ νέου ο Νίμιτς: Σήμερα, Τετάρτη, έχει καλέσει εκπροσώπους των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη για να εξακριβώσει εάν αυτή την φορά υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ και προστίθεται:

Η διένεξη ξεκίνησε το 1991 και συνεχίστηκε άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση. Ήταν τότε που η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της. Επειδή όμως και η βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας ονομάζεται Μακεδονία, η Αθήνα θεώρησε ότι η κίνηση της γείτονος χώρας υπέκρυπτε εδαφικές διεκδικήσεις και απαίτησε αλλαγή του ονόματος. Κατόπιν πίεσης εκ μέρους της Αθήνας και του Βερολίνου, τα Σκόπια παραιτήθηκαν ήδη από το 1992 από κάθε διεκδίκηση, δηλώνοντάς το μάλιστα και στο Σύνταγμα της χώρας -από το 1993 η χώρα συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή αλλιώς FYROM. Ωστόσο η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών της βαλκανικής χερσονήσου.

Οι Έλληνες έχουν στη διένεξη αυτή το πάνω χέρι, επισημαίνεται από την εφημερίδα, που εξηγεί εν συνεχεία: Η Ελλάδα είναι χώρα- μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η ΠΓΔΜ είναι εδώ και χρόνια υποψήφια για ένταξη και στους δύο οργανισμούς. Το 2008 οι Έλληνες μπλόκαραν την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η εθνικο-συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι αντέδρασε με μια σειρά προκλήσεων. Από το 2014 και μετά δεν υπήρξε καμία κινητικότητα στη διένεξη. Τώρα όμως μοιάζει να έρχεται νηνεμία: Από τον Ιούλιο στα Σκόπια κυβερνά ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στέλνει μηνύματα συμφιλίωσης. Η κυβέρνησή του θέλει επιτέλους να ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον έχουν συμφέρον να εμποδίσουν την επιρροή της Ρωσίας στη μικρή βαλκανική χώρα κι ως εκ τούτου αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα.

Για τον υπομονετικό διπλωμάτη Nίμιτς, η συγκυρία είναι επομένως καλύτερη από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νίμιτς σκοπεύει να προτείνει το όνομα «Νέα Μακεδονία». Καιρό για να σκεφτεί ένα ταιριαστό όνομα είχε πάντως, σε κάθε περίπτωση, πολύ, καταλήγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο