Με 61 ψήφους υπέρ η Βουλή της ΠΓΔΜ κύρωσε τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρίας την οποία υπέγραψαν στα Σκόπια την 1η Αυγούστου 2017 οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ.

Βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη Συμφωνία και δήλωσε «παρών», ενώ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι πάνω από έναν μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, που εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, τα οποία προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, τον περασμένο Απρίλιο.

Στήριξη ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων

Η Συμφωνία προβλέπει στήριξη των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της ΠΓΔΜ εκ μέρους της Βουλγαρίας, συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των επικοινωνιών, απλούστευση των τελωνειακών και συνοριακών διαδικασιών, κατανομή κονδυλίων για περιφερειακά και διασυνοριακά έργα υποδομής, καθώς και διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθούν δυσχερή και ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και πρόσθεσε πως ούτε τα Σκόπια, ούτε η Σόφια είναι πλήρως ευτυχείς με το κείμενο της Συμφωνίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Συμφωνία καλύπτει σε μεγάλο μέρος τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ, όπως και εκείνα της Βουλγαρίας.

Οι επικρίσεις

Αντιθέτως, το VMRO-DPMNE επέκρινε έντονα τη Συμφωνία, τονίζοντας ότι με αυτήν υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η Βουλή της Βουλγαρίας να κυρώσει τη Συμφωνία, οπότε αυτή θα τεθεί σε ισχύ.

Την κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ χαιρέτισε και η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για τη σύναψη της Συμφωνίας διήρκησαν πέντε χρόνια και την ολοκλήρωσή τους, τον περασμένο Αύγουστο, χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο