Τα πυρά της εκτόξευσε και πάλι η Άγκυρα ενάντια στην Ουάσιγκτον αποδεικνύοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν «τρομοκρατικό στρατό» στα νότια σύνορα της Τουρκίας με την εκπαίδευση συριακής μεθοριακής δύναμης η οποία περιλαμβάνει κουρδική πολιτοφυλακή. Δεσμεύθηκε να τη συντρίψει εν τη γενέσει της.

«Μια χώρα που αποκαλούμε σύμμαχο επιμένει να δημιουργήσει έναν τρομοκρατικό στρατό στα σύνορά μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα, και διερωτήθηκε: «Τι άλλο μπορεί να στοχεύει αυτός ο τρομοκρατικός στρατός εκτός από την Τουρκία;»

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δήλωσε πως εργάζεται με τις υπό την ηγεσία της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για τη δημιουργία νέας μεθοριακής δύναμης που θα αποτελείται από 30.000 μέλη.

Το σχέδιο προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί πως η YPG είναι προέκταση του PKK, κουρδικής οργάνωσης που διεξάγει αντάρτικο στη νότια Τουρκία και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για ανεπιθύμητες συνέπειες»

«Αυτό έχουμε να πούμε στους συμμάχους μας: μην παρεμβάλλεστε ανάμεσα σε εμάς και τρομοκρατικές οργανώσεις, διαφορετικά δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για ανεπιθύμητες συνέπειες» τόνισε ο Ερντογάν εξαπολύοντας απειλές προς τις ΗΠΑ και ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.

«Είτε αφαιρείτε τη σημαία σας από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις είτε θα αναγκαστούμε να σας παραδώσουμε εμείς τις σημαίες αυτές. Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να μην μείνει ούτε ένας τρομοκράτης κατά μήκος των συνόρων μας, πόσω μάλλον 30.000 από αυτούς» δήλωσε ο Ερντογάν λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για επιχείρηση εναντίον της υπό κουρδικό έλεγχο περιοχής Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και στην πόλη Μάνμπιτζ.

Στρατεύματα στη Συρία έστειλε η Τουρκία το 2016 με σκοπό να αποτρέψει τους κούρδους μαχητές να σχηματίσουν δυναμική οντότητα κατά μήκος των συνόρων. Την υποστήριξή της έχει εκφράσει η Άγκυρα προς τους σύρους αντάρτες, ενώ έχει πολεμήσει με σκοπό την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαμηνύσει ότι θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση κατά της υπό κουρδικής κατοχής πόλης της Συρίας Αφρίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν έχει τονίσει ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες για την επίθεση έχουν ολοκληρωθεί. Σε εξέλιξη βρίσκεται, την ίδια ώρα, εκτόξευση πυρών κατά πυροβολικού στην πόλη Αφρίν.

Η συριακή κυβέρνηση προειδοποίησε, από την πλευρά της, ότι θεωρεί πως οποιοσδήποτε Σύρος συμμετέχει στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς «είναι προδότης του λαού και του έθνους».

Ρωσία κατά ΗΠΑ

Στον ετήσιο απολογισμό του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την κίνηση των ΗΠΑ ως προβοκατόρικη και μονομερή.

Περί τα 2.000 στρατεύματα στη Συρία διατηρούν οι ΗΠΑ οι οποίες διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν τα στρατεύματα στην περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη και οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη να καταλήξουν στον τερματισμό του εμφυλίου.

Ηλεκτρισμένη είναι, πάντως, η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με την πρώτη να εκφράζει την ενόχλησή της για την μη επιβολή πίεσης από μέρους της κυβέρνησης Πούτιν στο καθεστώς Άσαντ για τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Η Μόσχα, η οποία αναδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί στη Συρία μετά τη στρατιωτική επέμβασή της στη χώρα πριν από δύο χρόνια, εξασφάλισε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν και οργανώνει μια σύνοδο εθνικού διαλόγου των Σύρων στο Σότσι την 29η και την 30ή Ιανουαρίου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr