Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναλύοντας το «Μακεδονικό» με ποδοσφαιρικούς όρους

Αναλύοντας το «Μακεδονικό» με ποδοσφαιρικούς όρους

Μία τουλάχιστον ασυνήθιστη ματιά στο ζήτημα της ονομασίας επιχειρεί η FAZ. Εκτενές ρεπορτάζ για τους γερμανούς εθελοντές στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέρου φιλοξενεί η εναλλακτική TAZ.





Μία τουλάχιστον ασυνήθιστη ματιά στο ζήτημα της ονομασίας επιχειρεί η FAZ. Εκτενές ρεπορτάζ για τους γερμανούς εθελοντές στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέρου φιλοξενεί η εναλλακτική TAZ.Μετά από πολυάριθμες σοβαρές αναλύσεις για το ζήτημα της ονομασίας η Frankfurter Allgemeine (FAZ) επιχειρεί μία διαφορετικη προσέγγιση. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα προσφεύγει στην ποδοσφαιρική ορολογία και αρχίζει την ανάλυσή του ως εξής: «Υπάρχει μόνο ένας Ρούντι Φέλερ, τραγουδούσαν παλαιότερα οι γερμανοί φίλαθλοι. Σήμερα πολλοί Έλληνες μπαίνουν στο ίδιο τριπάκι, μόνο που πρόκειται για τη Μακεδονία. Τί εννοούν και για ποιόν λόγο κατεβαίνουν στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες;» Ο δημοσιογράφος καλεί τους αναγνωστες να φανταστούν τους Έλληνες διαδηλωτές να τραγουδούν το τραγούδι του Φέλερ, αλλά …χωρίς Φέλερ. «Ενώ όμως η γερμανική υπόθεση εργασίας περί μοναδικότητας του Φέλερ ποτέ δεν συνάντησε αντιρρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, η αντίστοιχη ελληνική για τη μοναδικότητα της Μακεδονίας ειναι διαμφισβητούμενη, και αυτό εξοργίζει πολλούς Έλληνες. Μόνο αυτόν τον μήνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 300.000 συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν το αίτημά τους ότι η Μακεδονία οφείλει να είναι μοναδική», γράφει.

Το συμπέρασμα του γερμανού δημοσιογράφου διατυπώνεται πάντως με απόλυτη σοβαρότητα και είναι το εξής: «Ναι μεν το εθνος των Μακεδόνων είναι ένα εφεύρημα, όπως άλλωστε και όλα τα έθνη, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου. Αλλά αυτό το εφεύρημα αποτελεί σήμερα αυτονότηο συστατικό στοιχείο της μακεδονικής ταυτότητας. Οι περισσότεροι Μακεδόνες δεν σκέπτονται για ποιόν λόγο αισθάνονται Μακεδόνες και τί τους κάνει να είναι, απλώς είναι. Όπως και οι Έλληνες αισθάνονται Έλληνες, χωρίς να πρέπει να δικαιολογηθούν γι αυτό».

Τσίπρας στα ίχνη …Μητσοτάκη;

Μία ακόμη ασυνήθιστη ανάγνωση στο ζήτημα της ονομασίας καταθέτει η εβδομαδιαία εφημερίδα Jüdische Allgemeine, η οποία προσεγγίζει ζητήματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής μέσα από το πρίσμα της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία. Σε άρθρο της για τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα συγκρίνει τις ημέρες αυτές με το 1993, όταν οι διαδηλώσεις για τη Μακεδονία είχαν οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και αναφέρει τα εξής: «Όποιος παρατηρεί τα τεκταινόμενα, διακρίνει αναλογίες. Η αριστερή-εθνολαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αντιμετωπίζει διεθνείς πιέσεις και επιθυμεί να κλείσει επιτέλους το ζήτημα της ονομασίας, επιβάλλει νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αναμείχθηκαν σε πολυάριθμα σκάνδαλα και έχουν οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση».

Αναφερόμενη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα τονίζει ότι «οι ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι που είχαν καταλάβει αναρχικοί, έβαψαν αγκυλωτούς σταυρούς σε πολλούς τοίχους, σύλησαν το μνημείο της πόλης για το Ολοκαύτωμα και κόλλησαν αφίσες, στις οποίες καθύβριζαν ως υποτακτικό των Εβραίων τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο Μπουτάρης υποστηρίζει μία λύση του ζητήματος (της ονομασίας) και επιπλέον αφυπνίζει τη συνείδηση της κοινής γνώμης για τα θύματα της Σοά (το Ολοκαύτωμα). Προηγουμένως, η δολοφονία του 90% του προπολεμικού, εβραϊκού πληθυσμού της πόλης αποτελούσε ταμπού. Επί δεκαετίες».

Εθελοντές στη Λέρο

Η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου φιλοξενεί εκτεταμένο ρεπορτάζ για τους γερμανούς εθελοντές που προσπαθούν να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στη χειμωνιάτικη Λέρο, υπό αντίξοες καιρικές και άλλες συνθήκες. Η 23χρονη Αλεξάντρα Σέφερ, που συντονίζει τις δράσεις για τη ΜΚΟ Echo100Plus, λέει ότι «έχει την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Βέβαια δεν πληρώνεται ως εθελόντρια, αλλά έχει καταφέρει κάτι». Αυτό το «κάτι» είναι η ανιδιοτελής βοήθεια προς τους πρόσφυγες που έχουν ξεμείνει στη Λέρο, όπως και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μία δραστηριότητα που απαιτεί όρια και κανόνες. Στους νέους εθελοντές που έρχονται στο νησί η Αλεξάντρα Σέφερ λέει τα εξής: «Δεν κάνουμε φιλίες με τους πρόσφυγες. Δεν δίνουμε τηλέφωνα». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της TAZ «η οργάνωση έχει συντάξει έναν κώδικα δεοντολογίας που λέει ότι η σχέση ανάμεσα στους εθελοντές και τους πρόσφυγες είναι όπως εκείνη ανάμεσα στους δασκάλους και τους μαθητές. Κάθε λέξη, κάθε ενέργεια που υπερβαίνει αυτά τα όρια, μπορεί να έχουν συνέπειες. Η Αλεξάντρα έχει ήδη ζήσει κάποιες παρεξηγήσεις που οφείλονται σε διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές. Και προειδοποιεί ότι αυτό που για τη δική μας κουλτούρα δεν είναι παρά ένα φιλικό καφεδάκι, είναι κάτι που, σε άλλες κουλτούρες, επιτρέπεται μόνο μετά τον αρραβώνα…»

Γιάννης Παπαδημητρίου

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024