Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπόθεση δύο δημοσιογράφων, που κρατούνται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για φερόμενες σχέσεις τους με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, θα κριθεί από ένα τοπικό δικαστήριο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι πρέπει να απελευθερωθούν, μια τροπή που είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάνθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι, με το αιτιολογικό ότι τα δικαιώματά τους παραβιάσθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Μερικές ώρες αργότερα, ποινικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση.

Η ανατροπή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου από ένα κατώτερο δικαστήριο είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία μετά την εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

130 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν μετά το 2016

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αρχές έκλεισαν περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων λέει πως περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους τέθηκαν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα.

«Είτε μας αρέσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είτε όχι, η αρχή που θα πάρει τη σωστή απόφαση είναι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο τοπικό δικαστήριο.

«Όποιο δικαστήριο κι αν αποφασίζει, περιμένουμε απ’ αυτό να μην λάβει αποφάσεις που θα εμποδίσουν τη μάχη εναντίον του FETO», δήλωσε χρησιμοποιώντας τον όρο της κυβέρνησης για το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει πως το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη τα όριά του.

«Όταν αποφαίνεται επί ατομικών προσφυγών, το Συνταγματικό Δικαστήριο … δεν μπορεί να ενεργεί ως υπερ-εφετείο και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σαν τέτοιο δικαστήριο», έγραψε ο Μποζντάγ στο Twitter.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη τα όρια»

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη τα όρια που ορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους», υποστήριξε.

Οι Αλτάν και Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι δύο δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία δεν θα προοδεύσουν όσο η Τουρκία κρατάει δημοσιογράφους στη φυλακή.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο