Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο αριθμός των νοσηλευτών επηρεάζει την ικανοποίηση των ασθενών

Ο αριθμός των νοσηλευτών επηρεάζει την ικανοποίηση των ασθενών

Ο αριθμός των νοσηλευτών παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών του νοσοκομείου, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Ο αριθμός των νοσηλευτών παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών του νοσοκομείου, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκρίφιθς, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 66.300 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε 46 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας και οι οποίοι απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Μόνο το 14% των ασθενών δήλωσαν ότι η νοσηλεία τους ήταν εξαιρετική και υψηλού επιπέδου παρά την έλλειψη -ή και την παντελή απουσία- νοσηλευτικού προσωπικού. Αντίθετα, το 57% των ασθενών που ανέφεραν επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, έκριναν ως εξαιρετική και πολύ ποιοτική τη νοσηλεία τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τη φήμη του βρετανικού ΕΣΥ, μόνο το 60% των ασθενών ανέφεραν ότι συνήθως υπήρχαν αρκετοί διαθέσιμοι νοσηλευτές. Το 10% ανέφεραν ότι ποτέ ή σπανιότατα υπήρχε γύρω τους αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό.

«Οι ασθενείς δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο νοσηλευτικό προσωπικό, που όταν αυτό δεν είναι επαρκές, βαθμολογούν πολύ αρνητικά το νοσοκομείο», εξηγεί η Δρ Λίντα Άικεν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Οι αποκλίσεις στη στελέχωση των νοσοκομείων του βρετανικού ΕΣΥ είναι τεράστιες. Όταν δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες νοσηλευτές και διάφορα πράγματα δεν γίνονται, οι ασθενείς το προσέχουν και αυτό επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα του νοσοκομείου και της νοσηλείας τους», συμπληρώνει ο Δρ Γκρίφιθς.

Παραδόξως, η Μ. Βρετανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά νοσηλευτών ανά νοσοκομειακή κλίνη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε κάθε νοσοκόμο αντιστοιχούν 5,6 έως 11,6 ασθενείς, ανάλογα με το νοσοκομείο.

Τα δύο τρίτα του νοσηλευτικού προσωπικού (65%) παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να μιλήσουν με τους ασθενείς ή τους συγγενείς, ώστε να τους ανακουφίσουν ή να τους ενημερώσουν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024