Ένα νέο «μέτωπο» με απρόβλεπτες διαστάσεις έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την Εκκλησία με αιχμή τις εξελίξεις με το όνομα της ΠΓΔΜ. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ στο όνομα της ΠΓΔΜ, προκάλεσε την όργιλη αντίδραση «κύκλων» του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι αναρωτιούνται «αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευτεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Ένα νέο «μέτωπο» με απρόβλεπτες διαστάσεις έχει ανοίξει η κυβέρνηση με
την Εκκλησία με αιχμή τις εξελίξεις με το όνομα της ΠΓΔΜ. Η χθεσινή
ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο
΄΄Μακεδονία΄΄ στο όνομα της ΠΓΔΜ, προκάλεσε την όργιλη αντίδραση
«κύκλων» του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι αναρωτιούνται «αν η ηγεσία
της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευτεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της
Χρυσής Αυγής».

Το νέο αυτό ρήγμα στις σχέσεις Εκκλησίας και κυβέρνησης έρχεται  μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει με αφορμή τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Κόντρα, η οποία είχε οδηγήσει στην έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των “αρμοδιοτήτων” της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν μάλιστα πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση για να ενημερωθεί για τις θέσεις της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει «αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις “ιερές υποθέσεις” της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά, σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρουν χαρακτηριστικά, και συμπληρώνουν: «Η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου» τους για το ονοματολογικό».

«Δεν αποδεχόμαστε τον όρο Μακεδονία για την ΠΓΔΜ»

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, εξεδόθη ανακοίνωση με την οποία τονίστηκε ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας και γι΄ αυτό δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ΄΄Μακεδονία΄΄ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους», αναφέρει σε υψηλούς τόνους η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ.

Είχε προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ήρθε η επίσημη τοποθέτηση των ιεραρχών για το θέμα, οι οποίοι δηλώνουν εμφατικά πως δεν θα δεχθούν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά τη Σύνοδο τάχθηκε κατά τη συμμετοχή ή στήριξη της Εκκλησίας σε συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ντροπή να εξισώνεται η Εκκλησία με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής»

Είναι ντροπή η εξίσωση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής τόνισε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ αλλά διατυπώνει την άποψή της.

«Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από τη στιγμή που γίναμε κληρικοί χάσαμε το δικαίωμα να εκφέρουμε την άποψή μας», αναρωτήθηκε. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, τονίζει ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης εναντίον της κυβέρνησης ήταν «άστοχες και επικίνδυνες».

Μιχάλης Νιβολιανίτης

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr