Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυνομοσχέδιο: Εν μέσω συγκρούσεων η συζήτηση στη Βουλή

Πολυνομοσχέδιο: Εν μέσω συγκρούσεων η συζήτηση στη Βουλή

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής. Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της αρχής και συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής.

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της αρχής και συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων.

Δείτε τη συζήτηση live

Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες, διεξάγεται σε συγκρουσιακό κλίμα, με τη διάταξη που αφορά στο «φρένο» με τις απεργίες να πυροδοτεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κομμάτων.

Η πρώτη μάχη δόθηκε για τη διαδικασία του επείγοντος. Τελικά η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος που προβλέπει και ακρόαση φορέων (σ.σ. θα γίνει στην αυριανή, Πέμπτη, συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι διατάξεις εισάγονται στην Ολομέλεια την Παρασκευή 12 και ψηφίζονται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι διατάξεις για τις απεργίες και τους πλειστηριασμούς με την κυβέρνηση να δέχεται πλήθος ειρωνικών σχολίων και βαριές κατηγορίες για προδοσία της αριστερής ιδεολογίας.

Σφοδρά πυρά δέχεται και για τους νέους φόρους και την περικοπή επιδομάτων, με πολλούς να μιλούν για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού όταν υποστηρίζεται ακόμη και από τα πρωθυπουργικά χείλη ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε θέση άμυνας προσπαθώντας να αναδείξουν τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου και υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς. Ειδικά για το θέμα των απεργιών, προσπαθούν επίσης να υποβαθμίσουν το θέμα τονίζοντας ότι περιορίζεται σε κάποια πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς να αρνούνται ότι αποτελεί ήττα της κυβέρνησης και αναγκαστική υποχώρηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τσακαλώτος: Δεν είναι θετικό το μέτρο με τις απεργίες

Χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου, που προσπαθώντας να επαληθεύσει το «κάθε εμπόδιο για καλό» είπε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν είναι κάτι που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο», και ότι «προσπαθήσαμε να αποφύγουμε αυτή τη διάταξη». Υπενθύμισε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παίζονταν τρία θέματα «οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο» υπονοώντας ότι τα άλλα κατάφερε η κυβέρνηση να τα σώσει.

Θεοχάρης: Αποστολή της κυβέρνησης το χτύπημα των φτωχών

«Με την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνετε την αποστολή σας που δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φτωχών και το χτύπημα κάθε μορφής αντίδρασης και αντίστασης στη λιτότητα», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Και συνέχισε επισημαίνοντας τους στόχους της κυβέρνησης για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τους πλειστηριασμούς και τις απεργίες.

«Το πρώτο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλοσυνταξιούχο με το ΕΚΑΣ. Έτσι κάνατε τα 600 ευρώ – 300.

Το δεύτερο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλόμισθο με τη μείωση του αφορολογήτου για να πληρώνει εφορία και με εισόδημα 500 ευρώ τον μήνα.

Το τρίτο που έπρεπε να κάνετε είναι να φοβάται ο φτωχός για το σπίτι του για να συμμορφωθεί και να πληρώνει. Να δέχεται ό,τι δουλειά και να του προσφέρουν και να πληρώνει τακτικά τις υποχρεώσεις του. Για αυτό δε μιλάτε πια για προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά στηρίζετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το τέταρτο που έπρεπε να κάνετε είναι να χτυπηθεί η απεργία και η δύναμη των συνδικαλιστικών φορέων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες».

Μπαράζ κινητοποιήσεων φέρνει η διάταξη για τις απεργίες

Χωρίς μετρό θα μείνει η πρωτεύουσα, αύριο, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2017 λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο – όπως λένε – «παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου».

Επίσης ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, αύριο Παρασκευή, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στην 24ωρη απεργία θα πάρουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά

Δένουν κάβους τα πλοία σε όλη τη χώρα αυριο καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024