Ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ολλανδία αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις που έκανε πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες οι μουσουλμάνοι έχουν βυθίσει την Ολλανδία στο «χάος».

«Έχω ήδη κάνει μια δήλωση στο θέμα αυτό. Εξέφρασα τη λύπη μου και βιάζομαι να περάσω σε άλλα θέματα» είπε ο πρεσβευτής Πίτερ Χούκστρα, λίγη ώρα αφότου επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη νέα κατοικία του στη Χάγη, ο Χούκστρα απέφυγε να διευκρινίσει αν εμμένει στις δηλώσεις που έκανε το 2015 στις ΗΠΑ.

Οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι, εμφανώς δυσαρεστημένοι από τη «διπλωματική» αποφυγή του θέματος, ρωτούσαν συνεχώς αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν «άβατα» στην Ολλανδία και ποιοι είναι οι πολιτικοί που «κάηκαν» από τους μουσουλμάνους.

Ο πρεσβευτής επέμεινε ότι «δεν θα επανέλθει στο θέμα αυτό».

Σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει το 2015 ο Χούκστρα ακούγεται να λέει: «Το ισλαμικό κίνημα έφτασε στο σημείο να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος. Στην Ολλανδία υπάρχει χάος, καίνε αυτοκίνητα, καίνε πολιτικούς».

Για fake news μίλησε ο αμερικανός πρεσβευτής

Το βίντεο αυτό προκάλεσε σάλο στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα όταν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση NOS, ο πρεσβευτής αρνήθηκε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις. «Θα το αποκαλούσαμε ψευδείς ειδήσεις (fake news)» απάντησε στον δημοσιογράφο.

Αφού του έδειξε το βίντεο του 2015 ο δημοσιογράφος τον άκουσε, εμφανώς κατάπληκτος, να δηλώνει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε τον όρο «fake news».

Σε ένα εξίσου αμφιλεγόμενο μήνυμά του στο Twitter, ο Χούκστρα ζήτησε αορίστως συγγνώμη τον Δεκέμβριο.

«Έκανα κάποιες δηλώσεις το 2015 και λυπάμαι για την ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ευχαριστώ που αποδεχτήκατε τη συγγνώμη μου».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο