Τι κρύβει το σμήνος σεισμών που αναστάτωσε τη Ν. Εύβοια
Το βλέμμα τους στον Νότιο Ευβοϊκό έστεψαν χθες οι σεισμολόγοι, καθώς νέο «σμήνος» επιφανειακών μικροδονήσεων (της τάξης μόλις των 2-3 βαθμών) αναστάτωσε αυτή τη φορά τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Το βλέμμα τους στον Νότιο Ευβοϊκό έστεψαν χθες οι σεισμολόγοι, καθώς νέο «σμήνος» επιφανειακών μικροδονήσεων (της τάξης μόλις των 2-3 βαθμών) αναστάτωσε αυτή τη φορά τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», τη συστάδα τουλάχιστον 15 σεισμών στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα «έδωσαν» μικρά ρήγματα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, χωρίς να ακολουθήσει ισχυρή δόνηση. «Ολα δείχνουν πως και τώρα η δραστηριότητα στην περιοχή θα εξελιχθεί με τέτοιους, μικρούς σεισμούς – που όμως μπορεί να γίνονται αντιληπτοί επειδή έχουν μικρό εστιακό βάθος – και πιθανότατα θα αποσβεστεί» λέει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «η περιοχή δεν έχει δώσει, ιστορικά, κάποιο μεγάλο σεισμό και απέχει πολύ από τα πιο ενεργά ρήγματα, όπως είναι εκείνο του Ωρωπού».
Καθησυχαστικός για τη δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας εμφανίζεται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παραμένουν στο «μικροσκόπιο» Κορινθιακός κόλπος και Κιλκίς, όπου ο Εγκέλαδος είχε «χτυπήσει» πριν από λίγες ημέρες με 4,6 και 4,7 βαθμούς, αντίστοιχα, θέτοντας επί ποδός την επιστημονική κοινότητα.
«Τα τελευταία 24ωρα πάντως παρατηρούμε ηρεμία τόσο στον Κορινθιακό, μια περιοχή που την ξέρουμε καλά και την παρακολουθούμε στενά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, όπου είχε καταγραφεί ένα σμήνος σεισμών στις 2 Ιανουαρίου. Εξακολουθούμε να κοιτάζουμε αυτές τις δύο περιοχές, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι επρόκειτο για τις κύριες δονήσεις».
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων