Φαρμακοποιοί: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ
Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), υπογραμμίζοντας ότι «Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις».
Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), υπογραμμίζοντας ότι «Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις».
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται αποδέκτες παραπόνων πολιτών για τις ανοδικές τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τις αυξήσεις και πως αυτές καθορίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες χωρίς παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, όπως συμβαίνει με τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα.
Ο ΦΣΑ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, η οποία θα έφερνε δήθεν μειώσεις των λιανικών τιμών τους, είχε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός το οποίο δικαιώνει τις προειδοποιήσεις μας και την αντίθεσή μας στην απελευθέρωση των τιμών».
Προς αποκατάσταση λοιπόν των γεγονότων ο ΦΣΑ πληροφορεί τους πολίτες ότι:
α) Οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το Υπουργείο Υγείας, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα, και
β) Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παραπλανητικές, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες είναι μεγαλύτερη της προτεινόμενης λιανικής τιμής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Depon max: Χονδρική τιμή 1,61 + ΦΠΑ = 1,71
Προτεινόμενη λιανική τιμή: 1,63
Depon Odis: Χονδρική τιμή 2,16 + ΦΠΑ = 2,29
Προτεινόμενη τιμή: 2,19
Συνεπώς, «οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις, που προέκυψαν από την απελευθέρωση των τιμών τους για την οποία ήταν αντίθετοι εξαρχής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΑ.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442