Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πλήγμα στο κράτος δικαίου η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού»

«Πλήγμα στο κράτος δικαίου η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού»

Τη θέση ότι η απόφαση για την κράτηση του τούρκου στρατιωτικού αποτελεί «πλήγμα για το κράτος δικαίου, το θεσμό του ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» διατύπωσε, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τη θέση ότι η απόφαση για την κράτηση του τούρκου στρατιωτικού αποτελεί
«πλήγμα για το κράτος δικαίου, το θεσμό του ασύλου και τα ανθρώπινα
δικαιώματα» διατύπωσε, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε
το
Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του
Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα
Δικαιώματα.

«Πλήγμα στο κράτος δικαίου η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού»

Η δικηγόρος και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κουτσουράκη, αφού περιέγραψε την στιγμή που ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη, χθες, επισήμανε ότι «η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι μία πράξη δηλωτική κι όχι συστατική και ότι χθες δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο ο θεσμός του ασύλου, αλλά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο η δικαιοσύνη για ακόμη μία φορά σε αυτή την υπόθεση θα προσπαθήσει να το θεραπεύσει».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος υπογράμμισε ότι ως ΔΣΑ «θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και για την κράτησή του και για όσα συνέβησαν χθες. Αφορά ευρύτερα ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου. Θα αναδείξουμε το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουν οι σύλλογοι. Θα είμαστε αγωγοί, συμμέτοχοι και υποστηρικτές στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, επέρριψε ευθύνες στη δικαστή της υπόθεσης, Ευγενία Μυλωνοπούλου, ενώ υποστήριξε ότι «η δικαστής θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις γι’ αυτή την απόφαση».

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε, ότι «είναι σαφές ότι η ελληνική πολιτεία, σε αυτό το γεγονός, έχει κάνει κακό χειρισμό» και προσέθεσε ότι «όταν εμφανίζεται το δίλημμα μεταξύ σκοπιμότητας, δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, εμείς πάντα και σταθερά θα λέμε ότι το δίλημμα δεν πρέπει να τίθεται, διότι εμείς είμαστε ταγμένοι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Το μέλος του ΔΣΑ, Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της έκδοσης ή μη των Τούρκων αξιωματικών, υπογράμμισε ότι «η υπόθεση είναι αρκετά σημαντική για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

Επιπλέον, ο κ. Περάκης υποστήριξε, ότι «η αίτηση άσκησης ακύρωσης της απόφασης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς είναι αδιανόητο να αμφισβητείται. Ακόμη, είναι απαράδεκτο κι αυθαίρετο το ζήτημα της κράτησης. Είναι πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος εξαρχής είχε υποστηρίξει του Τούρκους στρατιωτικούς, επισημαίνοντας ότι «η εκ νέου σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού είναι παράνομη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024