Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος οι φυσικοί πλειστηριασμοί, στο εξής μόνο ηλεκτρονικοί

Τέλος οι φυσικοί πλειστηριασμοί, στο εξής μόνο ηλεκτρονικοί

Οριστικό τέλος στη διεξαγωγή των φυσικών πλειστηριασμών που διενεργούνται στα Ειρηνοδικεία βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, που κατατίθεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Οριστικό τέλος στη διεξαγωγή των φυσικών πλειστηριασμών βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η τεχνολογική εξέλιξη δίνει πλέον τη δυνατότητα να διενεργείται ο πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα διασφαλίζοντας απολύτως την τήρηση των επιταγών της δημοσιότητας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότερης ρευστοποίησης.

Οηλεκτρονικός πλειστηριασμός, ο οποίος διέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου, ενώ σύμφωνα με την φιλοσοφία του υπουργείου μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται το υψηλότερο δυνατό πλειστηρίασμα.

Αυτό σημαίνει, όπως λένε πηγές του υπουργείου, ότι ο οφειλέτης αποπληρώνει το μέγιστο δυνατό τμήμα της οφειλής του και απελευθερώνεται από αυτό. Παράλληλα, εξηγούν οι ίδιοι, διασώζεται η πραγματική αξία των εκπλειστηριαζόμενων πραγμάτων.

Αντιθέτως, στους φυσικούς πλειστηριασμούς, η προσφορά είναι μία και κλειστή, το οποίο συνεπάγεται ότι για μια ελάχιστα μεγαλύτερη προσφορά είναι δυνατό μια περιουσία να αλλάξει χέρια. Σύμφωνα με το υπουργείο το σύστημα της μίας κλειστής προσφοράς υιοθετήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρασιτικά φαινόμενα σε βάρος του οφειλέτη.

Πλέον με τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Δικαιοσύνης με σχετική διάταξη προτείνει την καθολική εφαρμογή του.

Η νομοθετική πρόταση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

πρώτον, κατάργηση όλων των προβλέψεων που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς

δεύτερον, προσαρμογή των υπολοίπων διατάξεων στον αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα

τρίτον, βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με βάση τη μέχρι σήμερα εφαρμογή.

Επιπλέον επειδή ο τρόπος διενέργειας των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά θα είναι αποκλειστικός, θα προβλέπεται εναλλακτική λύση όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης να οριστεί συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητα ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου.

Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή ουδόλως μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024