Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έωλο το σενάριο δίκης στην Ελλάδα για τους τούρκους στρατιωτικούς

Έωλο το σενάριο δίκης στην Ελλάδα για τους τούρκους στρατιωτικούς

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί διαβεβαιώνουν ότι η προοπτική εκδίκασης της υπόθεσής τους στην Ελλάδα δεν τους τρομάζει. Ωστόσο το σενάριο δίκης για εκείνους στην Ελλάδα είναι μάλλον έωλο.

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί διαβεβαιώνουν ότι η προοπτική εκδίκασης της
υπόθεσής τους στην Ελλάδα δεν τους τρομάζει. Ωστόσο το σενάριο δίκης
για εκείνους στην Ελλάδα είναι μάλλον έωλο.

«Δεν φοβόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη». Η δήλωση αυτή, την οποία απέσπασε -σε έμμεση επικοινωνία- «Το Βήμα» από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, κρατούμενους στο Ολυμπιακό Χωριό, είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στο πλέον πρόσφατο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, να δικαστούν δηλαδή στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει στη γείτονα το καλοκαίρι του 2016, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι «οκτώ» διαβεβαιώνουν με όλους τους τρόπους ότι η προοπτική εκδίκασης της υπόθεσής τους στην Ελλάδα δεν τους τρομάζει, δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της περιπέτειάς τους, ενώ εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την αίτηση ακύρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς την απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν εξ αυτών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που τους έφερε στην Αλεξανδρούπολη, ανάγονται στο φάσμα του τυπικού.

Το μόνο που ζητούν είναι «να μη γίνουν οι ζωές μας αντικείμενο πολιτικού και διπλωματικού παιχνιδιού».

Έωλο το σενάριο της δίκης στην Ελλάδα

Οι «οκτώ» μπορεί να μη φοβούνται, πλην όμως η δυνατότητα να δικαστούν σε ελληνικές δικαστικές αίθουσες αμφισβητείται ευθέως από έγκυρες δικαστικές και νομικές πηγές.

Με δεδομένες τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή το μεσημέρι της Πέμπτης, για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δίκης, με βάση το άρθρο 8 του εγχώριου Ποινικού Κώδικα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα διατυπώσει σχετικό αίτημα η τουρκική κυβέρνηση, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν επισημαίνουν ότι βάσει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες, να υπάρξει δηλαδή το μίνιμουμ αποδεικτικό υλικό ώστε να ξεκινήσει η όποια ποινική διαδικασία.

Εξάλλου, και αυτό είναι μείζον, «τα αδικήματα που περιλαμβάνει το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα δεν σχετίζονται με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται από τις τουρκικές αρχές» σημειώνει ο δικηγόρος – καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος. «Το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας θα πρέπει να τελείται σε βάρος του ελληνικού κράτους, συνιστά πλημμέλημα αν τελείται σε βάρος άλλου κράτους, εν προκειμένω του τουρκικού».

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αφορούσε μόνον τη μη έκδοση των οκτώ» εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Ομηρος Ζέλιος, δικηγόρος που εκπροσωπεί νομικά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τους τούρκους αξιωματικούς. «Αποκρινόμενο το ανώτατο δικαστήριο σε εφέσεις που είχαν υποβληθεί, είχε καταστήσει σαφές ότι τα στοιχεία των φακέλων που συνοδεύουν κάποιους από τους οκτώ δεν είναι επαρκή ώστε να τους οδηγήσουν στο εδώλιο (σ.σ.: στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν το είχε αγγίξει καθόλου το ζήτημα αυτό, καθώς δεν γινόταν αναφορά στις αντίστοιχες εφέσεις).

»Για ποια στοιχεία, άλλωστε, μιλάμε; Το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοση των οκτώ υπεβλήθη μόλις πέντε ημέρες από τη χρονική στιγμή της απόπειρας του πραξικοπήματος, διάστημα στο οποίο δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί υλικό. Το δεύτερο αίτημα, δε, έφθασε από την Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης την ημέρα οπότε εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου∙ αν υπήρχαν αδιάσειστα ντοκουμέντα, θα είχαν σταλεί πολύ νωρίτερα».

Το έωλο μιας τέτοιας εκδοχής στην υπόθεση των «οκτώ» τονίζει εμμέσως πλην σαφώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, επικαλούμενο την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών: «η περιγραφή των πράξεων που αποδίδονται στον τούρκο στρατιωτικό από τις τουρκικές αρχές προς θεμελίωση των εις βάρος του κατηγοριών είναι εντελώς αόριστη», αλλά και «οι τουρκικές αρχές δεν πρότειναν κρίσιμα στοιχεία και περιστατικά που να θεμελιώνουν σοβαρούς λόγους, οι οποίοι να οδηγούν στην κρίση ότι ο προσφεύγων συμμετείχε στην απόπειρα διάπραξης πραξικοπήματος, που συνιστά πολιτικό έγκλημα».

in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024