Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανακοπή κύματος φυγής νέων στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και την κοινωνική οικονομία θα χρηματοδοτηθούν το 2018 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. ευρώ, χρηματοδοτεί παρεμβάσεις σε δύο βασικούς τομείς. Τον Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής (1,4 δισ. ευρώ), που περιλαμβάνει δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική οικονομία και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (παιδικοί σταθμοί). Τον Τομέα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (1,1 δισ. ευρώ), που περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

Απασχόληση και κοινωνική συνοχή: Στον Τομέα αυτόν υπάρχουν δράσεις που επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση με στόχους την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υφιστάμενου και του μελλοντικού ενεργού πληθυσμού, τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες.

Ακόμη, θα προωθηθεί η δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής (583 εκατ. ευρώ για τα έτη 2015-2018) με στόχο την ενίσχυση των γυναικών μέσω παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων και ατόμων με αναπηρία. Το 2017-2018 θα τοποθετηθούν στις σχετικές δομές περίπου 100.000 παιδιά, χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Εντός του 2018, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, κομβικής σημασίας είναι η περαιτέρω στήριξη των παρεμβάσεων για την ενίσχυση των σχολικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 με τη χρηματοδότηση να φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ και με περισσότερες από 22.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητάς της είναι η υποστήριξη του ερευνητικού έργου του ανθρώπινου δυναμικού. Κεντρικός στόχος αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του φαινομένου εκροής ερευνητικού δυναμικού προς το εξωτερικό (brain drain) και από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός του 2018 αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 22.000 φοιτητές, ερευνητές και διδάκτορες.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η δράση «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας» για νέους κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Η πρόσκληση συνολικής χρηματοδότησης 7 εκατ. ευρώ για 1.861 επιστήμονες και ερευνητές για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 αναμένεται να δημοσιευθεί τον Απρίλιο 2018. Ακόμη, η πλήρης ενεργοποίηση όλων των συμβάσεων των 245 ενισχυόμενων ερευνητικών ομάδων και των περίπου 950 ενισχυόμενων ερευνητών στο πλαίσιο της δράσης Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων που αποτελούνται από νέους ερευνητές έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2018.
Ο προϋπολογισμός της δράσης για το 2018 ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον νέο χρόνο αναμένονται και οι νέες προσκλήσεις των προγραμμάτων που αφορούν την παροχή υποτροφιών σε περίπου 330 υποψήφιους διδάκτορες, 380 μετα-διδάκτορες ερευνητές καθώς και 2.400 άπορους φοιτητές.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο