Εντονες ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων κρατών-μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράν. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του γάλλου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη που επέκρινε εμμέσως τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

ΗΠΑ: Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «η υφήλιος παρακολουθεί» όσα κάνουν οι αρχές στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του» σημείωσε η Χέιλι, καταγγέλλοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες της ιρανικής κυβέρνησης σε βάρος, όπως η ίδια εκτιμά, της ευημερίας των πολιτών.

«Το μήνυμα αυτού του λαού είναι σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία» τόνισε η αμερικανίδα αξιωματούχος, ζητώντας παράλληλα την αποκατάσταση του δικτύου Ιντερνετ στο Ιράν.

Γαλλία: Επιφυλακτικοί σε απόπειρα εκμετάλλευσης της κρίσης

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε αυτήν τη χώρα δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ που ζήτησαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

«Αν και προκαλούν ανησυχία, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ιράν ενδεχομένως δεν συνιστούν καθαυτού απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» επισήμανε ο Φρανσουά Ντελάτρ.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης αυτής της κρίσης για προσωπικούς σκοπούς, κάτι που θα είχε διαμετρικά αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είναι επιθυμητό» τόνισε ο ίδιος.

Ρωσία: Ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν

Η Ρωσία υποστήριξε με σθένος τη θέση ότι εναπόκειται στο Ιράν «να διευθετήσει τα προβλήματά του», καταγγέλλοντας, χωρίς περιστροφές, τη στάση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.

«Σπαταλάτε την ενέργεια του Συμβουλίου» είπε ο Βασίλι Νεμπένζια, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, που ζήτησαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση στο Ιράν.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι αποχώρησε από την αίθουσα αμέσως μετά την παρέμβασή της, αφήνοντας στη θέση της την αναπληρώτριά της.

Ο ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «ερασιτεχνικές δικαιολογίες» που δόθηκαν για τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης και μίλησε για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».

Ιράν:Εχουμε στοιχεία για κατευθυνόμενες από το εξωτερικό διαδηλώσεις

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη Γκολαμαλί Χουσρού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό».

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) με το αίτημά τους για έκτακτη σύγκληση του ανώτερου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης το Ιράν.

«Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών-μελών του ΣΑ, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί συζήτηση για θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του», τόνισε ο Χουσρού.

Σημειώνεται πως για τη σύγκληση του ΣΑ και για να προστεθεί θέμα στην ημερήσια διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε.

Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας