Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε ιρανικούς βιομηχανικούς ομίλους που κατηγορεί ότι εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Πέντε βιομηχανίες, θυγατρικές του ομίλου Shahid Bakeri, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα, προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων των οποίων τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ δεσμεύονται και η πρόσβαση τους στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών μαζί τους, απαγορεύονται, αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ποιες είναι οι εταιρείες

Πρόκειται για τις εταιρείες Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center και Shahid Shustari Industries.

Η Ουάσιγκτον τους προσάπτει ότι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν εξοπλισμό για χρήση στους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, από συστήματα πρόωσης με χρήση στερεών καυσίμων έως συστήματα κατεύθυνσης κι ελέγχου και συστήματα υποστήριξης στο έδαφος.

«Αυτές οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο οντότητες-κλειδιά που εμπλέκονται στα προγράμματα κατασκευής πυραύλων του Ιράν, τα οποία χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα, σε βάρος της οικονομικής ευημερίας του ιρανικού λαού», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εναντιώνονται αποφασιστικά στις κακόβουλες προθέσεις του ιρανικού καθεστώτος» και σε αυτό θα συμπεριληφθεί η επιβολή επιπρόσθετων «κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνεχίζει ο αμερικανός υπουργός.

Και σε στελέχη του ιρανικού καθεστώτος

Ο Μνούτσιν αναμφίβολα αναφερόταν στην πρόθεση που εκδήλωσε ο Λευκός Οίκος να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε στελέχη του ιρανικού καθεστώτος και υποστηρικτές του που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Μνούτσιν διατείνεται ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει να καταγγείλει την οικονομική κακοδιαχείριση και την εκτροπή τεράστιων πόρων για τη χρηματοδότηση απειλητικών πυραυλικών συστημάτων, προς ζημία των πολιτών» του Ιράν.

Πάνω από είκοσι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί στο Ιράν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις οικονομικές δυσκολίες και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο