Έπειτα από διαμαρτυρίες τηλεθεατών για «παιδική κακοποίηση», το Τουρκικό Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) επέβαλε σε τηλεοπτικό σταθμό πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου λιρών (220.000 ευρώ) επειδή μετέδωσε εικόνες μικρών κοριτσιών να χορεύουν με σορτς σε διαγωνισμό ταλέντων.

Επικαλούμενο ηθικούς κινδύνους για τα παιδιά, το RTUK τιμώρησε το κανάλι TV8 για εικόνες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή «Yetenek Sizsiniz» («Έχεις ταλέντο») και εικόνιζαν μια ομάδα κοριτσιών, ηλικίας από 7 έως 11 ετών, τα οποία χόρεψαν με σορτς και αθλητικά φανελάκια, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Συμβουλίου που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η κίνηση αυτή του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι πιθανό να εξοργίσει περαιτέρω τους επικριτές της κυβέρνησης, που κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικών καταβολών κυβερνών κόμμα του, το AKP, ότι επιδιώκουν να περιορίσουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων, των γκέι και των γυναικών.

Πέρυσι εκατοντάδες γυναίκες είχαν κάνει πορεία στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας και των απειλών που δέχονται από άνδρες, οι οποίοι απαιτούν από αυτές να ντύνονται πιο συντηρητικά.

Το RTUK ανακοίνωσε πως οι τηλεοπτικές εικόνες παραβίασαν τους κανόνες δεοντολογίας και επέβαλε στο κανάλι πρόστιμο αντίστοιχο με το 2% των διαφημιστικών εσόδων του, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 εκατομμύριο λίρες.

«Βλάπτουν τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών»

Ο κανονισμός αναφέρει πως «δεν μπορεί να μεταδίδονται προγράμματα με περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει τη σωματική, ψυχική και ηθική ανάπτυξη παιδιών και νέων».

Σε αναφορά του το RTUK αναφέρει πως δέχθηκε διαμαρτυρίες ότι το κανάλι εκμεταλλεύθηκε τα παιδιά σ’ ένα «ανήθικο» σόου.

«Υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες επειδή μικρά παιδιά, ηλικίας 7-8 ετών, χορεύουν ημίγυμνα για την τηλεθέαση, κάτι που ισοδυναμεί με κακοποίηση παιδιού», σύμφωνα με την αναφορά.

Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως τα παιδιά «χόρευαν με ρούχα που δεν ήταν κατάλληλα για την ηλικία τους και το επίπεδο της ανάπτυξής τους».

Η εφημερίδα Hurriyet έγραψε πως το RTUK επέβαλε επίσης πρόστιμο σε μουσικά κανάλια επειδή μετέδωσαν ένα μουσικό βίντεο που το Συμβούλιο χαρακτήρισε «ένα κλικ κάτω από μια ερωτική ταινία».

Το βίντεο του τραγουδιού «Sifir Tolerans» (Μηδενική Ανοχή) της γεννημένης στο Βέλγιο τραγουδίστριας Χαντισέ εικονίζει την καλλιτέχνη σε προσωπικές στιγμές με τον άνδρα συμπρωταγωνιστή της. Περιλαμβάνει σκηνές με την ηθοποιό και τον συμπρωταγωνιστήτης σ’ ένα κρεβάτι και μέσα σε μια μπανιέρα.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr