Τα Πέντε Αστέρια πρώτα στην πρόθεση ψήφου
Σε δύσκολη φάση εισέρχεται η ιταλική κεντροαριστερά, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ξεπερνά το 25%. Για την ώρα προβάδισμα έχει το κόμμα του Μπ. Γκρίλο, το οποίο συγκεντρώνει 27%.

Ο Ματέο Ρέντσι και η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Η πλειοψηφία των γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 25% στην πρόθεση ψήφου.
Παράλληλα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις συμμαχίες. Οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο -που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπόρευση- είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.
Οι μόνοι σύμμαχοι του Ρέντσι αυτή την στιγμή είναι το μικρό κόμμα των Πρασίνων και ένας μικρός επίσης κεντρώος σχηματισμός.
Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρωθυπουργός ο Πάολο Τζεντιλόνι για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Ίσως μέχρι τον Ιούνιο, αν αργήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ή αν καταστεί αναγκαίο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Επαφές Μπερλουσκόνι-Σαλβίνι, διαλλακτικότητα από Πέντε Αστέρια
Όσο για όλη την κεντροδεξιά oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρες. Πολύ κοντά δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 316 εδρών.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο πρώην «Καβαλιέρε» δεν θέλει να υπογράψει καμία γραπτή δέσμευση για μετεκλογική συνεργασία, όπως συνεχίζει να του ζητά ο γραμματέας της Λέγκα.
Tα Πέντε Αστέρια, τέλος, με πρόεδρο τον Μπέπε Γκρίλο παραμένουν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 27%. Το 40% βέβαια -που είναι και το ποσοστό το οποίο θα τους εξασφάλιζε αυτοδυναμία- απέχει ακόμη πολύ. Aλλά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, επέμεινε ότι το κίνημά του θα συμφωνήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να του προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη. Μια διαλλακτικότητα που αποτελεί καινοτομία για αυτή την πολιτική δύναμη.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Deutsche Welle
- Oil Prices Surge Amid Escalating Middle East Tensions
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 102-88: Τη… διέλυσε με σούπερ δίδυμο Ντόρσεϊ – Βεζένκοφ
- Εκκληση Πακιστάν σε Τραμπ να παρατείνει ο Τραμπ το τελεσίγραφο κατά δύο εβδομάδες – «Θα απαντήσουμε σύντομα», λέει ο Λευκός Οίκος
- Κάτι αλλάζει στο Google Photos – Το «μαγικό» κουμπί για τις φωτογραφίες
- Η «comfort zone» των παικτών, η αλήθεια του Champions League η αντίθεση του ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Στουρνάρας: Πρόταση ΤτΕ για «μαχαίρι» σε 1.236 φοροαπαλλαγές 22,8 δισ.
- Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος που εισήγαγε ναρκωτικά από ΗΠΑ, Ισπανία, Βρετανία
- Artemis II: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το ταξίδι γύρω από τη Σελήνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442