Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον περιορισμό των σχολικών εκδρομών στο
εξωτερικό προχώρησε το υπουργείο Παιδείας μετά τις έντονες αντιδράσεις
που υπήρξαν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών).

Αναφέρει μάλιστα ότι «παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό».

Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί την απόφασή του να περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, που αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας, λέγοντας ότι «είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού».

Εξαιτίας αυτού, προσθέτει, «η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα».

Μόλις έγινε γνωστό το θέμα υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις τόσο από πλευράς ΝΔ (Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικίλιας) αλλά και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων. «Η πρώτη μου παρατήρηση είναι πως ότι σπέρνεις στο ελληνικό σχολείο, το θερίζεις στην αυριανή κοινωνία. Σ΄ ένα ελεύθερο ανοικτό δημοκρατικό σύστημα, οι απαγορεύσεις είναι λίγες», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης για να προσθέσει. « Σ΄ ένα καθεστωτικό και ιδεοληπτικό κράτος, μας έχει δείξει η εμπειρία ότι οι απαγορεύσεις είναι πολλές».

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πως συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο:
α. εκπαιδευτικών ανταλλαγών
β. αδελφοποίησης σχολικών μονάδων
γ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ)
δ. προγραμμάτων διεθνών οργανισμών
ε. συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις
στ. προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας

in.gr