Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτίου: Βάσει τοπικών αναγκών η επιδότηση των παιδικών σταθμών

Φωτίου: Βάσει τοπικών αναγκών η επιδότηση των παιδικών σταθμών

Ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες σε κάθε δήμο και με στόχο την κάλυψη της απόκλισης που παρατηρείται στη φροντίδα των παιδιών θα δοθούν οι επιδοτήσεις λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες σε κάθε δήμο και με στόχο την κάλυψη της απόκλισης που παρατηρείται στη φροντίδα των παιδιών θα δοθούν οι επιδοτήσεις λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κ. Φωτίου είπε ότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες. «Για το λόγο αυτόν και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε συγκεκριμένους δήμους να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου το σκεπτικό αυτό θα βοηθήσει ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των δομών από την επόμενη περίοδο.Αναφορικά με την επιχορήγηση, δήλωσε ότι θα διατεθούν έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες. Η πρώτη δόση της επιχορήγησης υπολογίζεται να δοθεί τον Μάιο.

Φορέας διαχείρισης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια απαιτείται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στα τέλη Μαΐου θα υπάρξει ο πλήρης φάκελος και η δημοπράτηση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν περίπου 2.562 νέες θέσεις εργασίας, επτά άτομα ανά μονάδα, οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή».

«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον της χώρας.

Εκτίμησε δε ότι, ένα από τα βασικά προβλήματα της υπογεννητικότητας είναι η έλλειψη υπηρεσιών για το παιδί, «δεν είναι τόσο το επίδομα του παιδιού», διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλούς δείκτες υπογεννητικότητας. Κάνοντας αναφορά στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας στην οποία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν και άλλες δράσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο για το παιδί, αναφέροντας το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την αναδοχή και υιοθεσία, καθώς και το δεύτερο μητρώο στα Κέντρα Κοινότητας που αφορά όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το παιδί.

Τέλος, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τις κοινωνικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Για τα οικογενειακά επιδόματα, είπε ότι συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, 40%.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ημερήσια σχολικά γεύματα, το 2018 και 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών εντός του 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως τόνισε, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024