Καθώς οι διαδηλώσεις και η καταστολή γίνονται ολοένα και πιο βίαιες στο Ιράν με πρωτόγνωρες εδώ και αρκετά χρόνια σκηνές να εκτυλίσσονται στους δρόμους πόλεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος: να εγκαταλείψει ή όχι, κάποιες από τις βασικές του οικονομικές πολιτικές.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2013, ο Ροχανί έβαλε τέλος στη δαπανηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική του προκατόχου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ ακολούθησε ένα πρόγραμμα λιτότητας με στόχο να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες. Το πρόγραμμά του δημιούργησε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ιδιαίτερα για τα μεσαία και φτωχά στρώματα το οποίο σε συνδυασμό με τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο καθεστώς λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έκαναν την καθημερινότητα αβίωτη για εκατομμύρια Ιρανούς.

Αφορμή για τις σημερινές διαδηλώσεις είναι η δυσαρέσκεια για το νέο κύμα ανατιμήσεων, όπως αύξηση σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης και για την ανεργία που σε ορισμένες περιοχές φθάνει ακόμη και το 60%. Όπως αναφέρουν αναλυτές, σήμερα οι Ιρανοί έχουν απηυδήσει με την πολιτική και οικονομική διαφθορά και πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα ουσιωδώς είναι με ριζοσπαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και πολιτική αλλαγή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιζητούν ακόμη και αλλαγή καθεστώτος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα πλήθη εστιάζουν την οργή τους προς την κορυφή της ισλαμικής ιεραρχίας και ολόκληρο το σύστμα. Αφίσες του υπέρτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί αποκαθηλώνονται και ξεσκίζονται, κυβερνητικά και άλλα κρατικά κτίρια τυλίγονται στις φλόγες, πύρινα συνθήματα όπως «θάνατος στους κληρικούς» κυριαρχούν στις διαδηλώσεις οργής.

«Υπάρχει μια κρίση προσδοκιών στο Ιράν» δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο ερευνητής του φόρουμ Al-Sharq με έδρα την Κωνσταντινούπολη Ταμέρ Μπανταβί, «Μια βαθιά αίσθηση οικονομικής απογοήτευσης» και αυτό που θα χρειαστεί είναι ο Ροχανί να αλλάξει εδώ και τώρα πολιτική. Όπως αναφέρουν αναλυτές ο Ροχανί θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, να περιορίσει τον πληθωρισμό κυρίως όμως να καταπολεμήσει την εκτεταμένη ενδημική διαφθορά, η οποία μαζί με την άνιση κατανομή του πλούτου, πυροδοτεί την οργή των διαδηλωτών, με την επιστροφή στην ομαλότητα να μην διαφαίνεται προς ώρας στον ορίζοντα.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr