Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περού: Προσβολή για τα θύματα η απονομή χάριτος στον Φουτζιμόρι

Περού: Προσβολή για τα θύματα η απονομή χάριτος στον Φουτζιμόρι

Η απονομή χάριτος από τον προέδρο του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι είναι μια σοκαριστική «προσβολή» για τα θύματα και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου, δήλωσαν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απονομή χάριτος από τον προέδρο του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι είναι μια σοκαριστική «προσβολή» για τα θύματα και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου, δήλωσαν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κεντροδεξιός νυν πρόεδρος Κουτσίνσκι ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφασή του να απονείμει χάρη στον Φουτζιμόρι, που είχε καταδικαστεί και εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Ο πρώην πρόεδρος είχε παραδεχθεί πως έδωσε διαταγή για τη δολοφονία 25 ανθρώπων στα χέρια ενός τάγματος θανάτου. Είχε εκτίσει μέχρι την Κυριακή 12 χρόνια κάθειρξη.

«Η χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους απονεμήθηκε σε κάποιον που έχει καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, έπειτα από μια δίκαιη δίκη, η ενοχή του οποίου δεν αμφισβητείται, ενώ δεν πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για απονομή χάριτος» δήλωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες εξαφανίσεις και οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ανιές Καλαμάρ και Παμπλο ντε Γκριφ. Είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, εξουσιοδοτημένοι από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ για έρευνες εξωδικαστικών εκτελέσεων και την προαγωγή της δικαιοσύνης αντιστοίχως.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση. Αποτελεί προσβολή για τα θύματα και τους μάρτυρες, η άοκνη δέσμευση των οποίων τον οδήγησε στη δικαιοσύνη» υπογράμμισαν. Παράλληλα ανέφεραν ότι η καταδίκη του Φουχιμόρι για εγκλήματα, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις, βίαιες εξαφανίσεις και απαγωγές, είχε χαιρετιστεί ως ένα μείζον επίτευγμα στη μάχη ενάντια στην ατιμωρησία, ενώ το διεθνές δίκαιο περιορίζει την απονομή χάριτος σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.

Πρόσθεσαν πως η απονομή χάριτος ήταν πολιτικά υποκινούμενη και ότι υπονομεύει το έργο της περουβιανής δικαιοσύνης και τη διεθνή κοινότητα να επιτύχει δικαιοσύνη». «Είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για το κράτος δικαίου στο Περού» είπαν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του Κουτσίνσκι έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι η χάρη στον Φουχιμόρι ήταν μέρος πολιτικών διαπραγματεύσεων. Ο 79χρονος πρόεδρος Κουτσίνσκι απέφυγε την τελευταία στιγμή την παύση του από την προεδρία την περασμένη εβδομάδα, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη μιας μερίδας μελών του πολιτικού κινήματος που είχε ιδρύσει ο Φουχιμόρι.

Ο Κουτσίνσκι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το σκάνδαλο που προκάλεσε η αποκάλυψη πως η Οντεμπρέχτ, η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, είχε καταβάλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες με τις οποίες συνδεόταν άμεσα ο ίδιος, τότε ακόμη υπουργός, από το 2004 μέχρι το 2013.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024