Το σκάφος σεισμικών ερευνών «Barbaros» στέλνει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποστολή του «Barbaros» γίνεται, σύμφωνα με την τουρκική Aksam, ως απάντηση στην εγκατάσταση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Της γνωστοποίησης για την αποστολής του «Barbaros» προηγήθηκε η έκδοση NAVTEX και ΝΟΤΑΜ εκ μέρους της Τουρκίας της προηγούμενες ημέρες. Με την πρώτη, η Αγκυρα ενημέρωνε τους ναυτιλλόμενους για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών νοτίως της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για διεξαγωγή άσκησης. Παράλληλα, εξέδωσε από τις αρχές του μήνα τέσσερις ΝΟΤΑΜ, που αφορούσαν τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο καταιγισμός από NAVTEX και ΝΟΤΑΜ αποσκοπεί στο να στείλει η Αγκυρα μήνυμα όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις, αλλά και στην Ελλάδα με το Ισραήλ, που πραγματοποιούν από κοινού αεροπορικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Saipem 12000 έφτασε στον προορισμό του τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και, πέρα από τα σκάφη υποστήριξης που πλέουν στη συγκεκριμένη περιοχή, πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις πτήσεις ελικοπτέρων από και προς το γεωτρύπανο.

Η μία πτήση πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτό επέβαινε ο διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του υπουργού Άμυνας, πλοίαρχος Κώστας Φυτιρής, ο οποίος είχε συνάντηση με τον καπετάνιο του Saipem 12000 και με αξιωματούχους του γεωτρύπανου.

Η ερευνητική γεώτρηση του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ στο στόχο «Καλυψώ» αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις εκλογές στην Μεγαλόνησο. Ανάλογη ερευνητική γεώτρηση θα κάνει η ΕΝΙ και στο τεμάχιο 3, στο στόχο «Σουπιά».

Γιάννης Μανδαλίδης

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο