Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχοντας διαισθανθεί ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα απορρίψει την υποψηφιότητα του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ανάρτησε βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την «απεργία των ψηφοφόρων».

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta γράφει με αφορμή την έκκληση αυτή του Ναβάλνι, ότι τα εκλογικά επιτελεία του ρώσου πολιτικού σε όλη την χώρα ( υπάρχουν σε 84 πόλεις) μετατρέπονται έτσι σε επιτελεία που θα προπαγανδίζουν την απεργία των ψηφοφόρων, δηλαδή την αποχή από τις εκλογές. Στόχος του μποϊκοταρίσματος είναι να μειώσει την συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η υψηλή συμμετοχή είναι ο βασικός στόχος του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήδη έχει δηλώσει ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα των εκλογών «θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς ώστε να διαπιστωθεί αν εναρμονίζονται ή έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσία μας».

«Σύμφωνα με την ισχύουσα ρωσική νομοθεσία, η έκκληση για μποϋκοτάρισμα των εκλογών είναι απολύτως νόμιμη» λέει η διδάκτωρ νομικών επιστημών και καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών Ελένα Λουκιάνμοβα, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «οι αρχές, μπορούν να την αναλύσουν, να την ερμηνεύσουν και να την παραποιήσουν (την έκκληση –σ.σ.) κατά το δοκούν». «Μπορούν –λέει επίσης– να δουν σ’ αυτήν στοιχεία εξτρεμισμού, να διαπιστώσουν σε κάποια ανάρτηση έκκληση για πρόκληση μαζικών επεισοδίων, όπως συνήθως συμβαίνει. Και μετά θα πρέπει να το αποδείξεις στο δικαστήριο».

Παρόμοια σχεδόν είναι και η άποψη του συμπροέδρου του κινήματος «Γκόλας» (Φωνή) Γκριγκόρι Μελκονιάντς, παρότι όπως λέει κανείς δεν περιορίζει τους ψηφοφόρους ως προς την ελευθερία του λόγου.

Ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ δηλώνει ότι είναι άγνωστο ποιο άρθρο του νόμου μπορεί να επικαλεστεί κανείς για να απαγορεύσει σε κάποιον να προπαγανδίζει την αποχή από τις εκλογές.

«Το πρόβλημα δεν είναι το μποϊκοτάρισμα»

Ο πολιτειολόγος Γκλεμπ Παβλόφσκι εκτιμά ότι το Κρεμλίνο θα κάνει το παν για να εκτοπίσει τον Ναβάλνι από την κοινωνική σκηνή δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση θα κάνει το πάν για να πάρει την ρεβάνς και να ηγηθεί. Αλλά θα είναι δύσκολο να το κάνει…Θα είναι λάθος». Και αυτό όπως λέει γιατί ο ο Ναβάλνι είναι κεντρικό πρόσωπο, ηγείται στην κοινωνική σκηνή, αλλά δεν είναι ο κυρίαρχος της. Η κοινωνική δυναμική δεν είναι πλέον υπέρ του Κρεμλίνου. Η εξουσία ανήκει στο Κρεμλίνο. Αλλά η κοινωνική δυναμική όχι».

Ο Παβλόφσκι θεωρεί ότι το Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή έχει χάσει την πρωτοβουλία και πως «το να επιχειρεί να την ανακτήσει με επίθεση από τα ‘πίσω’ είναι αδύνατο». Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μακάρκιν εκτιμά ότι πρόβλημα για το Κρεμλίνο «δεν είναι το μποϊκοτάρισμα των εκλογών, αλλά το αυθόρμητο και μη συνειδητοποιημένο μποϊκοτάρισμα των ίδιων του των ψηφοφόρων, γιατί όπως λέει «αυτό το μποϊκοτάρισμα δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν τον βασικό διεκδικητή της προεδρίας, αλλά απλώς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα κερδίσει θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να πάνε να ψηφίσουν».

Ο Παβλόφσκι πάντως θεωρεί ότι αυτό που λέει ο Ναβάλνι δεν είναι μποϊκοτάρισμα με την παλιά έννοια του όρου, όταν όπως λέει, ανακοινώνουμε θριαμβευτικά ότι δεν θα πάμε να ψηφίσουμε. Ο Ναβάλνι, μιλάει «για απεργία του εκλογικού σώματος. Είναι μια μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Και αν μπορέσει να την εφαρμόσει θα είναι μια καινοτομία» καθώς καταλήγει «η απεργία του εκλογικού σώματος είναι μια πανεθνική δράση ανυποταγής που γίνεται το κέντρο της προσοχής κατά την διεξαγωγή διαβλητών εκλογών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο