Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ υπόσχεται ταχεία διάγνωση αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων

Τεστ υπόσχεται ταχεία διάγνωση αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων

Μια νέα διαγνωστική εξέταση υπόσχεται τον εντοπισμό των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων ταχύτερα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Μια νέα διαγνωστική εξέταση υπόσχεται τον εντοπισμό των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων ταχύτερα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Το νέο τεστ βασίζσται στη μέτρηση των mRNAs or η των πρωτεϊνών στα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα.

Οι λοιμώξεις του ανώτεροτ αναπνευστικού είναι πάρα πολύ συχνές και προς το παρόν δεν υπάρχει ένα τεστ ταχείας διάγνωσης που να επιβεβαιώνει όλες τους ιούς που τις προκαλούν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τις Δρ Έλλεν Φοξμαν και Δρ Μαρι Μαντρι, επιχείρησαν να εντοπίσουν βιοδείκτες ιογενών λοιμώξεων. Σε εργαστηριακό περιβάλλον εξέτασαν ανθρώπινα ρινικά κύτταρα και με τεχνικές αλληλούχησης έλεγξαν τα κύτταρα για mRNAs και πρωτεΐνες που αυξάνονται επί τη παρουσία κάποιου ιού.

Εντόπισαν έτσι τρια mRNAs (CXCL10, IFIT2, and OASL) και δύο πρωτεΐνες (CXCL11 ή CXCL10) που ενεργοποιούνταν από την παρουσία ενός ιού.

Στην συνέχεια εξέτασαν αν η μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων ή των επιπέδων των πρωτεϊνών μπορούσαν να προβλέψουν την παρουσία της ιογενούς λοίμωξης.

Τα mRNAs και οι πρωτεΐνες απεδείχθησαν ακριβείς προγνωστικοί δείκτες της αναπνευστικής ιογενούς λοίμωξης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τεστ που ακολούθησαν με κοινούς ιούς.

Τα mRNAs προέβλεπα την ιογενή λοίμωξη με ακρίβεια 97%.

«Η διαγνωστική μας προσέγγιση εντόπισε και ιούς που δεν εντοπίζουν πολλά από τα υπάρχοντα εργαστηριακά τεστ. Αντί να αναζητάμε μεμονωμένους ιούς επιχειρούμε να εντοπίσουμε αν το ανοσοποιητικό του ανθρώπου προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποιον ιό. Και αυτή η ερώτηση απάνταται επαρκώς και ταχύτερα», εξηγούν οι ερευνήτριες.

Ελπίζουην να μπορέσουν να μετασχηματίσουν την διαγνωστική τεχνική τους σε ένα γρήγορο τεστ που θα μπορούν οι γιατροί να χρησιμοποιούν στο ιατρείο. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για πραγματικά άμεση διάγνωση των ιογενών λοιμώξεων με ταχύτητα και ακρίβεια, χωρίς χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες.

Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ασθενών που νοσούν βαριά ή σε μικρά παιδιά και τελικά να μειώσει την κατάχρηση αντιβιοτικών που αποτελεί μάστιγα για τα συστήματα υγείας σήμερα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024