Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πιο διαλλακτικό τόνο ο Ραχόι - Ανοιχτός στο θέμα διαλόγου με Καταλονία

Σε πιο διαλλακτικό τόνο ο Ραχόι – Ανοιχτός στο θέμα διαλόγου με Καταλονία

«Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο τοπικό κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος. Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, νωρίτερα είχε δηλώσει και εκείνος με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες.

Ο Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών μετά τη νίκη των καταλανών αυτονομιστών στις τοπικές εκλογές,

Ο ισπανός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι οι ενωτικές πολιτικές δυνάμεις θα σχημάτιζαν κυβέρνηση στην Καταλονία, μετά την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την επιβολή του ελέγχου της Μαδρίτης στην αυτόνομη ισπανική κοινότητα τον Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα κάνει μία προσπάθεια να συνομιλήσει με την νέα καταλανική κυβέρνηση.

«Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο τοπικο κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Καταλονία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου και δήλωσε ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση.

«Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας», είπε.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Πουτζδεμόντ: Συνάντηση με τον Ραχόι αλλά εκτός Ισπανίας

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, νωρίτερα είχε δηλώσει και εκείνος με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία των καταλανικών εκλογών κατά την οποία οι αυτονομιστές εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Επίσης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζδεμόντ βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος κινδυνεύει να συλληφθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024