Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Εφετείο: Την οργάνωση ΟΛΑ «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική [Βίντεο & Εικόνες]

Επίθεση στο Εφετείο: Την οργάνωση ΟΛΑ «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική [Βίντεο & Εικόνες]

Ως πιθανότερη «βλεπει» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την εκδοχή πίσω από την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών να κρύβεται η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Εν τω μεταξύ, στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας εξετάζεται ο κάλυκας από καλάσνικοφ με το οποίο οι δράστες πυροβόλησαν κατά του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου, καθώς και το καμένο βαν που εντοπίστηκε στα Εξάρχεια και θεωρείται το όχημα διαφυγής τους.

Ως πιθανότερη «βλεπει» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την εκδοχή πίσω από
την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών να κρύβεται η Οργάνωση Λαϊκών
Αγωνιστών
(ΟΛΑ).

Εν τω μεταξύ, στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας
εξετάζεται ο κάλυκας από καλάσνικοφ με το οποίο οι δράστες πυροβόλησαν
κατά του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου, καθώς και το καμένο βαν που
εντοπίστηκε στα Εξάρχεια και θεωρείται το όχημα διαφυγής τους.

Είναι η οργάνωση «ΟΛΑ» πίσω από το χτύπημα;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα της οργάνωσης που χτύπησε το Εφετείο Αθηνών, από το άτομο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το σημερινό χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Eurobank στην οδό Σανταρόζα, όπως επίσης στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η «ΟΛΑ».

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών είναι ότι το Εφετείο Αθηνών επιλέχθηκε για την επίθεση ως «συμβολικός στόχος».

Ειδικότερα, παραπέμπουν σε τρεις εκδοχές: το ενδεχόμενο να τοποθετήθηκε η βόμβα ως αντίδραση στους πλειστηριασμούς κατοικιών, ή σε συσχέτιση με την επικείμενη δίκη του 29χρονου Ντ.Γ. που συνελήφθη για το τρομοδέμα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ή σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό εντός των επομένων ημερών.

Στο μικροσκόπιο κάλυκας και βαν

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας εξετάζεται ο κάλυκας από το όπλο με το οποίο πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως 14, προκειμένου να διαφύγουν μετά την τοποθέτηση του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού, οι δράστες της επίθεσης, που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας εκ των δραστών τον αστυνομικό φρουρό.

Αυτό προκύπτει από τον κάλυκα που βρέθηκε στην οδό Λουκάρεως. Ο κάλυκας εξετάζεται αυτή την ώρα για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, το όχημα, που βρέθηκε καμένο στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, είναι ένα μικρό βαν, το οποίο οι δράστες της επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους και το έκαψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για τη φωτιά στο βαν στις 02:58. Το βαν εντοπίστηκε στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκτιμάται ότι οι δράστες το περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και του έβαλαν φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα -ένα Fiat Doblo- είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε πινακίδες παρόμοιου οχήματος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την αστυνομία, το μικρό βαν είναι κλεμμένο από το 2015, από την περιοχή του Συντάγματος, όπου το είχε σταθμεύσει προσωρινά ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή.

Η οδός Λουκάρεως παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Ερευνών ελέγχει τον τόπο της έκρηξης, κάτω από βροχή, για να συλλέξει όλα τα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση και να αποδειχθούν χρήσιμα στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σχετικά με τους δράστες.

Παράλληλα, η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε να αναστείλλει τις εργασίες του δικαστηρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τρεις οι δράστες

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους.

Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Οι ζημιές από την έκρηξη είναι εκτεταμένες, τόσο στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όσο και στα γύρω κτίρια.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σπύρος Κοντονής μετέβη στο Εφετείο Αθηνών, είδε τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη και ενημερώθηκε από την αστυνομία.

Δείτε τις μαρτυρίες πολιτών, οι επιχειρήσεις των οποίων υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη:

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024