Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Απόλυτη πλειοψηφία των αυτονομιστών στη Βουλή

Καταλονία: Απόλυτη πλειοψηφία των αυτονομιστών στη Βουλή

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, διαμορφώνοντας νέο τοπίο αντιπαράθεσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, διαμορφώνοντας νέο τοπίο αντιπαράθεσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Βάσει των αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Πάντως, το κόμμα των Πολιτών, των Ciudadanos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος ημι-αυτονομίας της επαρχίας, είναι το μεγαλύτερο κόμμα και ο νικητής των εκλογών με 25% και 37 έδρες στη Βουλή.

Με βάση τα αποτελέσματα, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν θα μπορούσε να ανατεθεί το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης.

Βαριά ήττα για το κόμμα του Ραχόι

Η ηγέτης του Ινές Αριμάδας τόνισε ότι είναι οι «νικητές» των εκλογών και ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Θα προσπαθήσουμε, πάντως» πρόσθεσε.
Το κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας, Μαζί για την Καταλονία, Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας και Λαϊκή Ενότητα, συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Από αυτά τα κόμματα, το Μαζί για την Καταλονία του εξόριστου προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ προηγείται, έχοντας μικρό προβάδισμα από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το Λαϊκό Κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πήρε την απόφαση να άρει το καθεστώς αυτονομίας της περιφέρειας, προβλέπεται να κερδίσει τρεις έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, από τις έντεκα που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2015.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιτυχία των κομμάτων που υποστηρίζουν την αυτονόμηση της περιφέρειας «επιστρέφει την μπάλα στο γήπεδο της ισπανικής κυβέρνησης».

Ποσθέτουν μάλιστα ότι το πρόβλημα παραμένει για τη Μαδρίτη «και οι κινήσεις απόσχισης δεν πρόκειται να σταματήσουν».

Συμμετοχή-ρεκόρ 83,82%

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, υψηλότερο κατά περίπου 10 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες είχε αγγίξει το 74,95%.

Ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ότι η απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που κατέκτησαν οι αυτονομιστές στις περιφερειακές εκλογές αποτελεί νίκη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» έναντι του ισπανικού κράτους.

Μιλώντας σε αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών, υπογράμμισε πως πρόκειται για «αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Ο συντηρητικός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε» ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί «ράπισμα» για αυτόν, είπε με εμφανή ικανοποίηση ο καταλανός ηγέτης μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους.

Ο Πουτζδεμόντ έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μετά την αποπομπή της κυβέρνησής του από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τον Οκτώβριο, όταν ο καταλανός ηγέτης είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024