Σε μηνυτήρια αναφορά κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές άνω των 115 εκατ. ευρώ της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία προς τη ΔΕΠΑ, προχώρησε χθες η διοίκηση της τελευταίας.


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Λαυρεντιάδη, 11 ακόμη φυσικών προσώπων, καθώς και κατά παντός αλλού υπευθύνου ενεχομένου ως αυτουργού, συναυτουργού, ηθικού αυτουργού ή συνεργού στα εγκλήματα της απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατατέθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. 

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση τη Δευτέρα του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ, της οποίας οι μέτοχοι (ΕΛΠΕ με 35%, και ΤΑΙΠΕΔ με 65%) έδωσαν εντολή στη νέα διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα με τη διεκδίκηση των οφειλών της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ. 

Σημειώνεται ότι εδώ και πολλούς μήνες, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2017, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ είχαν ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να επιβάλει αυστηρότερους όρους στην προπληρωμή της κατανάλωσης αερίου από την λιπασματοβιομηχανία, η οποία γινόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται δύο εβδομάδες μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΠΑ, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Θεόδωρος Κιτσάκος. Τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αποδίδουν στον κ. Κιτσάκο αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμενων ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για συμψηφισμό του χρέους με δεσμευμένα ακίνητα της ΕLFE.

Σημειώνεται ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η ELFE εμφανίζεται να έχει μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε τρίτες εταιρείες, και ενώ τα ακίνητα της εταιρείας είχαν ήδη δεσμευθεί από το 2014 με απόφαση της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, επί προέδρίας Π. Νικολούδη.
Επίσης η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας. Τον περασμένο Απρίλιο στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, κατα τη διάρκεια του οποίου εξέτασαν στελεχη της εταιρείας και ζήτησαν στοιχεία από φακέλους και υπολογιστές, σχετικά με τις οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ καθώς και για τυχόν εμπορικές σχέσεις της τελευταίας με τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ και PFIC. Τόσο η μία όσο και η άλλη εμφανίζονταν ως διάδοχα σχήματα της ELFE, έχοντας την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, λειτουργώντας στον ίδιο χώρο και απασχολώντας το ίδιο προσωπικό.

Παράλληλα με την Οικονομική Αστυνομία, έρευνα για την υπόθεση συνεχίζει να διεξάγει και η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, η οποία τον προηγούμενο Μαίο με έγγραφα των Προέδρων της, Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κου Παντελή και κατόπιν της κας Ζαίρη, είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση απο τη ΔΕΠΑ σχετικα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και συνδεδεμένων με την ELFE, που παραδίδονται στη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου.

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας