Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Εκατοντάδες θάνατοι αμάχων από αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

ΟΗΕ: Εκατοντάδες θάνατοι αμάχων από αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη σε διάστημα δέκα ημερών από αεροπορικές επιδρομές που διενήργησε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε την «εντατικοποίηση» αυτών των επιθέσεων από αέρος.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη σε διάστημα δέκα ημερών από αεροπορικές επιδρομές που διενήργησε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε την «εντατικοποίηση» αυτών των επιθέσεων από αέρος.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την αύξηση του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πρόσφατα στην Υεμένη ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου (της Υεμένης) Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στις 4 Δεκεμβρίου», δήλωσε στα ΜΜΕ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Το γραφείο μας στην Υεμένη επιβεβαίωσε τον θάνατο 136 αμάχων (…) και τον τραυματισμό άλλων 87 έπειτα από αεροπορικά πλήγματα» στις επαρχίες Σαναά, Σαάντα, Ταΐζ, Αλ Χουντάιντα και Μαρίμπ «μεταξύ 6 και 16 Δεκεμβρίου», είπε.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τα αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο ένα νοσοκομείο στην Αλ Χουντάιντα στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που διευκρινίζει πως «στρατιωτικά οχήματα των Χούτι βρίσκονταν κοντά στον περίβολο του νοσοκομείου την ώρα που διενεργούνταν τα αεροπορικά πλήγματα».

Εξάλλου, ο συνασπισμός πραγματοποίησε επτά αεροπορικά πλήγματα στις 13 Δεκεμβρίου που έπληξαν ένα συγκρότημα της στρατιωτικής αστυνομίας στον τομέα Σάουμπ στη Σαναά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο μια φυλακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 53. Όλα τα θύματα ήταν κρατούμενοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ.

Σε μια άλλη περίπτωση, στις 16 Δεκεμβρίου, μία γυναίκα και εννέα παιδιά, που επέστρεφαν από έναν γάμο, σκοτώθηκαν από επιδρομές στην επαρχία Μαρίμπ.

Ο συνασπισμός αυτός, του οποίου ηγείται το Ριάντ, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να ανακόψει την προέλαση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι που κατέκτησαν μεγάλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχό τους. Ο συνασπισμός έχει επικριθεί συχνά στο παρελθόν για επανειλημμένα «λάθη» που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων.

Η χώρα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» και χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά την επέμβαση του συνασπισμού, ο πόλεμος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 8.750 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων. Επιπλέον, από τα τέλη Απριλίου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα.

«Καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτίμησε πως η βία, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα στα λιμάνια που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δημιούργησαν μια «φρικτή κατάσταση στην Υεμένη… μια πραγματική κόλαση για πολλούς κατοίκους της Υεμένης».

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024