Ένα επικίνδυνο εγχείρημα με ρίσκο να χάσει τη ζωή του έκανε ένας γενναίος χειμερινός κολυμβητής στην Αρκτική με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την αλλαγή που συντελείται σε αυτή την παγωμένη γωνιά του πλανήτη.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η Αρκτική θερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα σημεία της γης και η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι άκρως ανησυχητική, όπως αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λιούις Παγκ, βούτηξε στα παγωμένα νερά και κολύμπησε ένα χιλιόμετρο για 22 λεπτά ώστε να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα για τις καταστροφικές συνέπειες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το μήνυμά του προς τους ηγέτες ήταν απλό: ή ενεργείτε τώρα ή ολόκληρο το οικοσύστημα κινδυνεύει να αφανιστεί.

Σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, to 2017 ο μέσος όρος θερμοκρασίας της περιοχής ήταν κατά 1.6 βαθμούς κελσίου πάνω από το κανονικό όριο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής η θερμοκρασία ήταν κατά 4 βαθμούς κελσίου πάνω από το κανονικό.

Καθώς τα τελευταία 30 χρόνια, οι πάγοι της θάλασσας λιώνουν περισσότερο, η περιοχή των ωκεανών που καλύπτεται από πάγο στο τέλος του καλοκαιριού, έχει μειωθεί στο μισό. Ήδη δημιουργούνται σταδιακά οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής καθώς πολλά χωριά ιδιαίτερα στην βόρεια αμερικανική Αρκτική πλημμυρίζουν λόγω του ότι η ταχύτητα ανύψωσης της θαλάσσιας στάθμης έχει αυξηθεί δραματικά.

Το λιώσιμο των πάγων μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάρρευση της πολικής τροφικής αλυσίδας, απειλώντας με αφανισμό πολικές αρκούδες, σπάνια πουλιά, ζώα και πολύτιμα είδη ψαριών αυτού του μοναδικού φυσικού οικότοπου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό που χρειάζεται είναι άμεση δράση από τους ηγέτες του κόσμου: θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και σύντομα να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο