Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναβλήθηκε το ταξίδι του Πενς στη Μέση Ανατολή

Αναβλήθηκε το ταξίδι του Πενς στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πενς αποφάσισε να αναβάλει το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή και κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πενς αποφάσισε να αναβάλει το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή και κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο.

Το ταξίδι του Πενς στο Κάιρο και κατόπιν στην Ιερουσαλήμ -προγραμμάτιζε να αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης – αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε ο αντιπρόεδρος να είναι παρών σε ψηφοφορία αποφασιστικής σημασίας στη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.

«Η ψηφοφορία για τη φορολογική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλά, αλλά δεν θέλουμε να πάρουμε το παραμικρό ρίσκο», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52 έδρες από τις 100) και, σε περίπτωση ισοψηφίας, 50-50, ο αμερικανός αντιπρόεδρος κρίνει το αποτέλεσμα με τη δική του ψήφο.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, επέστρεψε στην Αριζόνα για να συνεχίσει τη θεραπεία του αλλά και για τις γιορτές, κάτι που μειώνει τις ψήφους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στις 51. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ σήμερα Τρίτη ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Ο Πενς μεταξύ άλλων σχεδίαζε να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης δεν σχετίζεται με τη βία ή με τις διπλωματικές εντάσεις που προκάλεσε η μονομερής, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμπάς: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανένα ρόλο…

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πενς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανένα ρόλο να διαδραματίσουν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Η Φάταχ καλούσε σε διαδηλώσεις μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο ιμάμης του Αλ Αζχαρ επίσης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μάικ Πενς, όπως και ο πάπας των κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄, ο οποίος έκρινε ότι ο Τραμπ «περιφρόνησε τα αισθήματα εκατομμυρίων Αράβων».

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που, εμμέσως πλην σαφώς, απέρριπτε την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το κείμενο, που ενέκριναν και τα 14 άλλα μέλη, είχε καταρτίσει και υποβάλει στο ΣΑ η Αίγυπτος, όπου ο Πενς θα έφθανε αύριο Τετάρτη.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σχεδιάζει πλέον να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή την 14η Ιανουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024