Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΕΦ: Κίνδυνος απόσυρσης ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων

ΠΕΦ: Κίνδυνος απόσυρσης ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων

Προειδοποίηση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της, απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, λέγοντας ότι το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από εισαγόμενα πρωτότυπα, λόγω rebate και clawback.

Προειδοποίηση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της, απηύθυνε από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από εισαγόμενα πρωτότυπα, λόγω rebate και clawback.

Όσον αφορά στο clawback ειδικά, τόνισε ότι ενώ οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%. Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτών, ο κ. Τρύφων υπενθύμισε τις μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent. Ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που όπως είπε «είναι εντελώς παράνομο».

Η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα προτείνει δέσμη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων για μια νέα αρχιτεκτονική στην πολιτική του φαρμάκου, με προτεραιότητα την αύξηση του προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης ζητά την αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης, με στόχο την παραγωγή βιώσιμων εξοικονομήσεων μέσω της αξιοποίησης της δυναμικής των οικονομικών θεραπειών, οι οποίες με ρεαλιστικές τιμές μπορούν να αναχαιτίσουν την υποκατάσταση από ακριβότερες που αποτελεί βασική αιτία αύξησης της πραγματικής δαπάνης. Ακόμα απαιτείται αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών.

Τελος, προτείνεται ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024