Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Κίνα και Ρωσία υποσκάπτουν την ασφάλεια των ΗΠΑ

Τραμπ: Κίνα και Ρωσία υποσκάπτουν την ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δηλώσει ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι ανταγωνιστές που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την ισχύ των ΗΠΑ και να διαβρώσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους, στη στρατηγική του για την εθνική ασφάλεια που θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα, σε ομιλία του.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δηλώσει ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι ανταγωνιστές που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την ισχύ των ΗΠΑ και να διαβρώσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους, στη στρατηγική του για την εθνική ασφάλεια που θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα, σε ομιλία του.

«Είναι αποφασισμένες να καταστήσουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και λιγότερο δίκαιες, να αναπτύξουν τους στρατούς τους και να ελέγξουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα προκειμένου να καταπιέσουν τις κοινωνίες τους και να διευρύνουν την επιρροή τους», όπως αναφέρεται στα αποσπάσματα του κειμένου του Τραμπ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας, που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μηνών από τον πρόεδρο και τους βασικούς του συμβούλους, δεν περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή ως απειλή στην αμερικανική εθνική ασφάλεια, έναν χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2016, δήλωσαν σύμβουλοι του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εάν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτή. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν μια προσέγγιση που να εξισορροπεί την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», θα αναφέρεται στο έγγραφο.

Η στάση του Τραμπ σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» οι οποίες αφορούν την προστασία των αμερικανικών εδαφών και συνόρων, την ανοικοδόμηση του αμερικανικού στρατού, την προβολή ισχύος στο εξωτερικό και την επιδίωξη εμπορικών πολιτικών που να είναι πιο ευνοϊκές για τις ΗΠΑ.

Κίνα και Ρωσία: «Ρεβιζιονιστικές δυνάμεις»

Ο χαρακτηρισμός της Κίνας και της Ρωσίας ως «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις» στο έγγραφο αντικατοπτρίζει την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης του Τραμπ απέναντι σε αυτές, παρά τις προσπάθειες του ίδιου του Αμερικανού πρόεδρου να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo – η Ρωσία στην Ευρώπη με τις στρατιωτικές της επιδρομές στην Ουκρανία και τη Γεωργία και η Κίνα στην Ασία με την επιθετικότητά της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η στρατηγική θα δεσμεύεται να προστατεύσει τις κρίσιμης σημασίας αμερικανικές υποδομές από την κυβερνοπειρατεία και να «κυνηγήσει τους κακόβουλους παράγοντες του διαδικτύου». Η Κίνα και η Ρωσία συχνά κατηγορούνται για κυβερνοεπιθέσεις έναντι αμερικανικών στόχων, ισχυρισμοί που οι ίδιες οι χώρες απορρίπτουν.

Ο Τραμπ εργάζεται με τον Σι για να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στη δέσμευσή του να διαπραγματευθεί πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα που έφθασε τα 347 δισεκ. δολάρια το 2016.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, στο έγγραφο θα αναφέρεται ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία απαιτεί η Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τις πολιτικές που βασίζονται στην υπόθεση ότι η δραστηριοποίηση μαζί με τους αντιπάλους και η ένταξή τους σε διεθνείς θεσμούς «θα τους μετατρέψει σε καλούς παράγοντες και αξιόπιστους εταίρους».

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπόθεσης αποδείχθηκε ψευδές», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στη στρατηγική θα αναφέρονται επίσης η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και οι ισλαμιστικές οργανώσεις ως απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα και θα σημειώνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στόχο την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός, οι τύποι και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, είναι τα πιθανότερα μέσα για κράτη όπως η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσουν ένα πυρηνικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα επίσης επιδιώκει να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα που θα μπορούν επίσης να τα φέρουν πύραυλοι», θα αναφέρεται στο έγγραφο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος νικητής (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν κορυφαίος ως παίκτης. Και ήδη σε 1,5 χρόνο έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα ως προπονητής, καταρρίπτοντας έναν πολύ ιδιαίτερο... μύθο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024