Φως, περισσότερο φως, σπίτι φορτωμένο με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Ορισμένοι ενθουσιώδεις στολίζουν στη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά και από πολύ πριν, τα σπίτια τους με ατέλειωτες αλυσίδες από φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Αυτό δεν είναι κάτι που αρέσει σε όλους, εκτός του ότι κοστίζει ένα κάρο λεφτά σε ηλεκτρικό.

Φωτισμένο ούφο

 Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αξίζουν μνείας. Ο Χάινριχ και η Μπρουνχίλντε Ραλφς από την πολίχνη Μπάρνιτς, στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χολστάιν, συνηθίζουν, εκτός από ατέλειωτα φωτάκια, να στολίζουν τον κήπο τους με φάτνη, καμήλες και τάρανδους. «Έχουμε σπίτι στη Σουηδία και από εκεί φέρνουμε κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κάθε φορά ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο» λέει η Μπρουνχίλντε Ραλφς. Κάθε χρόνο γεμίζουν δύο φορτηγά γεμάτα με μπιχλιμπίδια. Χρησιμοποιούν ένα χώρο ως αποθήκη στην επιχείρηση ταξί που έχουν. Πάντα όμως κάτι λείπει. «Για την φάτνη λείπουν γαϊδουράκια, καμήλες και μοσχαράκια», λένε. Στην πόλη Ντελμενχορτς κοντά στη Βρέμη το ζεύγος Μπόρχαρντ φωτίζει το σπίτι του με 55.000 φωτάκια. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού; 700 με 800 ευρώ.

Τα στολίδια δεν είναι φέτος πιο ακριβά σύμφωνα με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων. Ναι μεν το κόστος για το ηλεκτρικό ανέβηκε, αλλά με τη χρήση λαμπτήρων LED η αύξηση δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους καταναλωτές. Ένα άλλο σπίτι στο Φελκλίνγκεν, στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, μοιάζει με φωτισμένο UFO. Δεν υπάρχει φωτάκι σε κάθε μορφή, σύνθεση και συνδυασμό που να μην το έχει. «67.000 λαμπιόνια και πάνω από 300 φωτισμένες φιγούρες, είναι το απόλυτο προσωπικό μας ρεκόρ» λέει ο Σβεν Μπεράρ. Για να επιτύχει καλό αποτέλεσμα, δουλεύει για να στήσει τα φωτάκια από την 1η Οκτωβρίου.

Φως μετά…μουσικής

Πόσο φωτεινός επιτρέπεται να είναι ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος; Όταν υπνοδωμάτια διπλανών σπιτιών υπερφωτίζονται, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στους γείτονες και να δημιουργηθούν εντάσεις. Δεν είναι απίθανο να έρθουν σε διένεξη και να ζητήσουν από τους γείτονες να κλείσουν τα φώτα στις 10.00 το βράδυ για να μπορούν να κοιμηθούν καλύτερα. Αλλά για να μην τιναχτεί στον αέρα η ευλαβική ατμόσφαιρα των ημερών, καλό θα είναι ό,τι γίνεται, να τυγχάνει προσυνεννόησης με τους γείτονες, Όχι για θέματα γούστου, αυτό εναπόκειται στην ελεύθερη επιλογή του καθενός. Με κιτς φιγούρες στον κήπο θα πρέπει να μπορούν να ζουν και οι γείτονες.

Τι γίνεται όμως όταν τα χριστουγεννιάτικα φώτα με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αναβοσβήνουν υπό τους ήχους μουσικής; Η φαντασία όλα τα επιτρέπει. Ο Τόρστεν Κρύγκερς έχει στο σπίτι του στην Καρλσρούη 30.000 μικρά λαμπάκια LED εξωτερικού χώρου. Προνόησε ώστε να κατασκευάσει ειδικούς σωλήνες για να περάσει τα φωτεινά στολίδια. Την ιδέα για φωτισμό υπό τους ήχους μουσικής την «έκλεψε» από τις ΗΠΑ. Σήμερα το θέαμα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους περαστικούς. «Κάθε βράδυ σταματούν μπροστά από το σπίτι για να θαυμάσουν το θέαμα μαζί με τη μουσική» λέει. Η ανθρώπινη φαντασία, όταν πρόκειται για χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, δεν γνωρίζει όρια.

Τομ Νέμπε/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο