Το έδαφος για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές προετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Διεθνείς τραπεζικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως «αστέρι» της ευρωζώνης, καθώς το ράλι των τιμών τους οδήγησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς στην περιοχή του 3,96%, στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2006, πολύ πριν δηλαδή από την περιπέτεια των μνημονίων, από 5,4% που βρίσκονταν πριν από το περίφημο «swap του PSI».

Όπως εκτιμάται, καθώς το 2018 αναμένεται να εισέλθουμε σε ένα περιβάλλον ανοδικών αποδόσεων για τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως (δηλαδή οι τιμές τους θα υποχωρήσουν), τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε θέση να δώσουν ξανά στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις στην ευρωζώνη.

Καθώς η ρευστότητα της εγχώριας αγοράς βελτιώθηκε μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, οι συνθήκες ευνοούν την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου μετά τις 22 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, ενώ ως τον Αύγουστο του 2018 αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δύο εκδόσεις.

Όπως αναφέρει ότι ΒΗΜΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη για τα 7ετή και 10ετή ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται εφέτος στο 25%, την ώρα που η αντίστοιχη άνοδος των τιμών για τα ομόλογα της ευρωζώνης περιορίζεται στο 2,3% (0,2% για τη Γερμανία), στις ΗΠΑ στο 3% και στην Ιαπωνία στο 0,4%.

Για τους αναλυτές μάλιστα τα ελληνικά ομόλογα ίσως αποδειχθούν και πάλι το «αστέρι» του 2018, προσφέροντας ισχυρές αποδόσεις ενώ, καθώς έχει διευρυνθεί το ενδιαφέρον όχι μόνο στους «βραχυχρόνιους» παίκτες αλλά και σε «μακροχρόνιους» επενδυτές, εύλογα οι αποδόσεις πιέζονται προς τα κάτω (οι τιμές δηλαδή ανεβαίνουν).

Τα κρατικά ομόλογα επωφελήθηκαν πάντως ιδιαίτερα από το swap του χρέους που προχώρησε η Ελλάδα, δημιουργώντας μια καμπύλη επιτοκίων με βάθος στη ρευστότητα των ομολόγων. Η προοπτική εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο 2018, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους όσον αφορά τη μελλοντική «επιτήρηση» και τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει μερικώς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επενδυτές ψάχνουν για αποδόσεις οι οποίες δεν συναντούνται αλλού, οδηγεί τις τιμές των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας