Προς αναζήτηση καυσίμων στην αγορά των καταθέσεων βρίσκονται οι τράπεζες καθώς η διεύρυνση της αποταμιευτική βάσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δανείων.

Το 2017 τα σχετικά μεγέθη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά, ωστόσο ακόμη ο δρόμος προς την κανονικότητα και την επιστροφή στην προ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εποχή είναι μακρύς και δύσβατος. Και αυτό διότι από τα 43 δισ. ευρώ που «δραπέτευσαν» λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015, έχουν γυρίσει μετά από δύο χρόνια μόλις 8 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 125-126 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Νοέμβριος, παρότι ήταν δύσκολος μήνας λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιωτών (ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος), αναμένεται να είναι οριακά θετικός (200-300 εκατ. ευρώ) για τα φυσικά πρόσωπα.

Το τελικό… σκόρ για φέτος θα κριθεί από τις επιδόσεις του τελευταίου μήνα της χρονιάς, που παραδοσιακά είναι έντονα ανοδικός, παρότι κατά τη διάρκειά του πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο Δεκέμβριος είναι εφικτό να κλείσει με άνοδο των καταθέσεων περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότες από κοινοτικές επιδοτήσεις, θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, περί τα 1,6 δισ. ευρώ.

Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε ένα βασικό σενάριο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015 πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο