Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 την προσεχή Τρίτη τα μεσάνυχτα, η αίθουσα της Ολομέλειας θα κλείσει προκειμένου να αναλάβουν δράση οι τεχνικοί που θα εγκαταστήσουν ένα από τα πιο σύγχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η Βουλή των Ελλήνων θα περάσει από την εποχή των ατέρμονων διαδικασιών και των ευτράπελων στην ψηφιακή εποχή.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές ενδεικτικές του κομφούζιου και των εκπλήξεων που έκρυβαν οι παραδοσιακές ψηφοφορίες στην Βουλή ήταν η αρπαγή της κάλπης από τον βουλευτή της ΝΔ, Ελευθέριο Καλογιάννη, κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 1985.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αιφνιδιάσει, προτείνοντας τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Καραμανλής εγκατέλειψε τον προεδρικό θώκο εξοργισμένος με την στάση του Παπανδρέου και καθήκοντα προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.

Τα έγχρωμα (βεραμάν!) ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στην δεύτερη ψηφοφορία προς αποφυγή διαρροών προκάλεσαν την οργή της αντιπολίτευσης, με τον Καλογιάννη να σηκώνεται από το έδρανό του, να πηγαίνει κατευθείαν εκεί που ήταν η κάλπη, να την παίρνει στην πλάτη και να φεύγει από την Ολομέλεια αφήνοντας άφωνους τους πάντες. Ο ηπειρώτης βουλευτής της ΝΔ μετέφερε την κάλπη στα γραφεία της ΝΔ στην Βουλή, ενώ λίγη αργότερα επιστράφηκε στην αίθουσα και συνεχίστηκε απρόσκοπτα η ψηφοφορία.

Τέτοιες σκηνές, βεβαίως, μια φορά συμβαίνουν. Όμως οι εικόνες των ολονύχτιων ψηφοφοριών της μνημονιακής εποχής, οι καθυστερήσεις, τα μπερδέματα κατά την ανάγνωση του καταλόγου και τα λάθη, έχουν επαναληφθεί πολλές φορές.

Η ουσιαστική για την λειτουργία ενός σύγχρονου κοινοβουλίου, αλλά και η συμβολική σημασία της καθυστερημένης εικόνας που εμφανίζει η Βουλή των Ελλήνων κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών, με την αίθουσα να μετατρέπεται ορισμένες φορές σε «χάβρα», επιχειρείται να αλλάξει μια για πάντα. Και αυτό, καθώς οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για ένα σύγχρονο σύστημα ψηφοφορίας στέφθηκαν από αποτυχία – οι δοκιμές που έγιναν στο υπάρχον εγκατεστημένο εδώ και χρόνια σύστημα ήταν άκαρπες καθώς δεν διασφαλιζόταν έγκυρο αποτέλεσμα.

Έτσι, τώρα μετά από ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Βουλή, έγινε η προμήθεια και ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών οι διαδικασίες εγκατάστασης ενός ενιαίου συνεδριακού συστήματος (μικροφωνικό σύστημα και σύστημα εγγραφής ομιλητών και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας).

Μάλιστα, οι εργασίες θα είναι τόσες πολλές που υπολογίζεται ότι η αίθουσα θα είναι έτοιμη περί τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι δοκιμές προκειμένου να πιστοποιηθεί η σωστή και έγκυρη λειτουργία του νέου σύγχρονου συστήματος ψηφοφορίας, το οποίο για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται «επανάσταση».

Το τίμημα του έργου είναι 450.000 ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνει εκτός την σύγχρονη τεχνική υποδομή και τις εργασίες εγκατάστασης την πενταετή συντήρηση και τεχνική υποστήριξη μετά την λήξη της τριετούς περιόδου εγγύησης καλής λειτουργίας που προβλέπεται. Μέχρι να αποδοθεί στους βουλευτές η αίθουσα της Ολομέλειας θα χρησιμοποιείται η αίθουσα της Γερουσίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν.Βούτσης, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, «ελπίζω -και είναι πολύ πιθανό- να είναι η τελευταία που γίνεται με τον γνωστό τρόπο εδώ και δεκαετίες στη Βουλή».

Σημειώνεται δε, ότι η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίες εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο μετάβασης της Βουλής των Ελλήνων στην ψηφιακή εποχή, το οποίο διαχειρίζεται ο γενικός γραμματέας της Κ. Αθανασίου και οι συνεργάτες του.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο