Το να αγοράσει κανείς κοκαΐνη στο Λονδίνο είναι από τα πιο εύκολα
πράγματα. Τα μπαρ και οι παμπ είναι γεμάτα, η λευκή σκόνη είναι
φθηνότερη από ότι πέντε χρόνια πριν και οι έμποροι γνωρίζουν ότι το
προϊόν τους δεν είναι πια σπάνιο.

Πολλοί καταφεύγουν ακόμη και σε εκπτώσεις, όπως αυτές της Μαύρης Παρασκευής για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Και παρά το γεγονός ότι η συνολική χρήση δεν έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει ανέβει και οι ντίλερς προσφέρουν ένα καθαρότερο προϊόν, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Economist.

Απόδειξη ότι η προσφορά έχει αυξηθεί στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί το γεγονός ότι έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο όγκος της κοκαΐνης που κατάσχεται. Μεταξύ του 2010 και του 2016 έφθασε τους 5,5 τόνους, ποσό διπλάσιο από ότι τα έτη πριν το 2010, παρά το γεγονός ότι οι κατασχέσεις άλλων σκληρών νακρωτικών μειώθηκαν.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά περίπου 10% μεταξύ 2011-2012 και 2014-2015, εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα από φυλακές και κέντρα αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας για την Εγκληματικότητα δείχνουν ότι η καθαρότητα της κοκαΐνης, όπως και του κρακ αυξήθηκε σταθερά από 26% σε 44% το 2015, γεγονός που αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων.

Η Κολομβία αύξησε την παραγωγή της κόκας, της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κοκαΐνης από 49 χιλιάδες εκτάρια το 2012 σε 146 χιλιάδες το 2016 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ώρα που η πτώση του κολομβιανού πέσο έναντι του δολαρίου το 2014-2015 κατέστησε τις εξαγωγές πιο κερδοφόρες. Επίσης το 2015 η κυβέρνηση σταμάτησε να ψεκάζει από αέρος τα χωράφια κόκας με ζιζανιοκτόνα, γεγονός που κατέστησε το προϊόν πιο καθαρό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2006-2010. Τέλος, η αγορά μέσω διαδικτύου έχει βελτιώσει την ποιότητα λόγω του ότι οι πωλητές φοβούνται ότι οι κακές κριτικές των online αγοραστών θα βλάψουν τις πωλήσεις τους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την κοκαίνη ή το κρακ στην Αγγλία και την Ουαλία έχει σημειώσει άνοδο απο 139 ανθρώπους το 2012 σε 371 το 2016. ενώ ήδη τα κέντρα αποκατάστασης βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο